UNFPA
0

Obilježen Svjetski dan stanovništva, fokus na planiranju porodice

FENA
Skup nazvan "Planiranje porodice u timovima porodične medicine u BiH, naučene lekcije i naredni koraci" upriličen je u Sarajevu povodom Svjetskog dana stanovništva, čija je ovogodišnja tema "Planiranje porodice" uz slogan "Osnaživanje žena i parova-razvijanje stanovništva".

Okruglom stolu su pored timova porodične medicine iz cijele BiH koji su prošli edukaciju iz planiranja porodice i već pružaju usluge iz ove oblasti, prisustvovali i predstavnici entitetskih ministarstava zdravstva, zavoda za javno zdravstvo, agencija za akreditaciju i kvalitet u zdravstvu, agencija Ujedinjenih nacija, ambasada i nevladinih organizacija.

Ulaganje u planiranje porodice je ulaganje u zdravlje i prava žena i parova širom svijeta, a radi se o ulaganjima koja direktno doprinose ekonomskom razvoju i drugim dobitima koji mogu potaknuti razvoj i stoga su ključni za uspjeh 17 ciljeva Agende održivog razvoja do 2030.

Pristup sigurnom i dobrovoljnom planiranju porodice je ljudsko pravo, istaknuto je u današnjem saopćenju Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), te je ključno za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena, a istovremeno je ključni faktor u smanjenju siromaštva koji doprinosi unapređenju zdravlja žena i djece.

Predsjednik doktora porodične medicine pri Domu zdravlja Sarajevo Zaim Jatić ocijenio je ovu edukaciju značajnom uzimajući u obzir da je prekid trudnoće jedna od vodećih metoda u planiranje porodice u Bosni i Hercegovini, što može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje žena.

Specijalistica ginekolog i akušer iz Doma zdravlja Doboj Jadranka Đuranović-Miličić je istaknula da smanjenjem broja abortusa i njihovih mogućih posljedica po zdravlje žena kao i planiranje porodice utiče na porast nataliteta, što je posebno značajno za zemlje s niskom stopom prirodnog priraštaja, a korištenje metoda moderne kontracepcije doprinosi smanjenju seksualno prenosivih bolesti.

Obilježavanje Svjetskog dana stanovništva 2017. u BiH podržao je Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), koji kontinuirano ulaže napore da svaka trudnoća bude željena, svaki porod siguran i potencijal svake mlade osobe ispunjen.