{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen Svjetski dan slijepih

F
15.10.2008. u 14:46
0
0
Obilježen Svjetski dan slijepih
0
Obilježen Svjetski dan slijepih
Foto: Ilustracija
U povodu Svjetskog dana slijepih, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo organiziralo je danas konferenciju na kojoj je ukazalo na nezavidan položaj slijepih u bh. društvu, probleme u svakodnevnom životu, ali i na uspjehe u radu.
Skup je nazvan "Jedinstvena politika u oblasti invalidnosti u BiH - Status i pozicija slijepih - naredni koraci", a prisustvovali su mu i predstavnici raznih nivoa vlasti.

Istaknuto je da je dokument "Jedinstvena politika u oblasti invalidnosti u BiH" u maju usvojilo Vijeće ministara BiH, a namjera tog dokumenta je da regulira socijalna i sva druga prava osoba s invaliditetom bez obzira na način nastanka invalidnosti.

Dokument bi trebalo zvanično da bude prezentiran u novembru, a implementacija krene kad iz budžeta svih nivoa vlasti bude izdvajan novac za tu namjenu. U izradi dokumenta aktivno su sudjelovale osobe s invaliditetom.

Sudionici tog skupa smatraju da dokument Jedinstvene politike definira novi pristup u vezi s invalidnošću u kojem su osobe s invaliditetom glavni akteri, ali da je to za osobe s invaliditetom i odgovornost jer će od njih samih umnogome ovisiti stepen njegove realizacije.

Upozoreno je da BiH, kao jedna od rijetkih država u regionu, još nije potpisala UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom kojom bi te osobe dobile dostojanstvo, jednake mogućnosti i ravnopravan odnos u sredinama u kojima žive.

Sudionioci skupa, na 15. oktobar, Dan slijepih, napomenuli su i to da slijepe osobe u BiH još nemaju dovoljno kvalitetan pristup obrazovanju niti adekvatna suvremena pomagala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: