|

Obilježen Svjetski dan mjeriteljstva i 125 godina rada Instituta u BiH

Obilježen Svjetski dan mjeriteljstva i 125 godina rada Instituta u BiH
6
Klix.ba
15.5.2019. u 18:02
10
komentara
6

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
U organizaciji Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu održan skup kojim je obilježen Svjetski dan mjeriteljstva koji se obilježava 20. maja, a ujedno je obilježeno i 125 godina rada ove institucije.
Skup kojem su prisustvovali brojni poslovni partneri Instituta, predstavnici akademske zajednice, vladinog i privrednog sektora, bio je posvećen redefiniciji jedinica u sistemu mjeriteljstva koja je zvanično usvojena prošle godine, a od 20. maja će biti u upotrebi širom svijeta.

"Riječ je o jednom od najvećih naučnih događaja iz prošle godine i zato današnji dan ima naročito veliki značaj", rekao je direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine Zijad Džemić otvarajući ovaj skup i dodao da je u novembru 2018. godine na Generalnoj konferenciji za tegove i mjere (CGPM) jednoglasno usvojena redefinicija u SI sistemu koji predstavlja međunarodno dogovoreni temelj za iskazivanje mjerenja na svim nivoima tačnosti i u svim područjima nauke, tehnike i ljudskog djelovanja.

Četiri od sedam glavnih jedinica i to one koje se koriste za mjerenje mase (kilogram), električne struje (amper), temperature (kelvin) i količine tvari (mol) redefinirane su pomoću "fundamentalnih prirodnih konstanti" kako bi se povećala njihova preciznost i omogućilo da se uvijek i svugdje mjere na isti način.

"Redefiniranjem mjernih jedinica ukida se vezivanje definicija za artefakt, a umjesto toga one se vezuju za osnovne konstante kojima se opisuju i kvantificiraju dobro objašnjeni fizikalni zakoni", pojasnio je Dominik Pažak, predstavnik Češkog metrološkog instituta.

U okviru skupa predstavljene su i aktivnosti i usluge Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

"Tokom pet godina realizovali smo 25 trogodišnjih istraživačkih projekata koje je finansirala Evropska komisija u konzorciju sa institutima iz Velike Britanije, Njemačke, Italije... Član smo najvažnijih međunarodnih mjeriteljskih organizacija, sarađujemo sa velikim brojem zemalja od kojih najviše sa Češkom, Slovenijom, Njemačkom i Turskom, a jedina smo zemlja koja ima potpisan bilateralni sporazum o saradnji sa sve tri najjače države svijeta – Amerikom, Kinom i Rusijom", kazao je Džemić.

Po istraživačkom mjeriteljstvu od 38 državnih instituta Institut za mjeriteljstvo BiH svrstao se među prvih 12 a za samo 6 godina zaslužio je međunarodno priznavanje za 67 različitih mjeriteljskih i kalibracijskih mogućnosti.

"Do 2012. godine nismo imali nijednu laboratoriju čije rezultate neko mora prihvatiti. Danas imamo 67 mjeriteljskih i kalibracijskih mogućnosti koje su priznate u cijelom svijetu i certifikate koje izdajemo u tim laboratorijama mora prihvatiti cijeli svijet, i po tome smo među prvih 45 u svijetu trenutno", naglasio je Džemić.

Jedan od glavnih partnera Instituta za mjeriteljstvo BiH je Češki metrološki institut sa kojim je saradnja uspostavljena još 2014. godine.

"Od 2014. do danas, implementirani su projekti vrijedni oko 1,5 milion eura. Riječ je o izvanrednoj saradnji dva stručna instituta. Trenutno završavamo naš drugi projekat i izvjesno je da će se ova saradnja nastaviti i dalje", istakla je Anesa Terza Vuković, koordinatorica za projekte razvojne saradnje u Ambasadi Republike Češke u BiH.

Jedan od partnera IMBiH je i Sarajevogas koji zajedno sa Institutom planira i zajednički projekat izgradnje laboratorije u realnim uslovima.

"Ako taj projekat uspije, BiH će biti među prvima u reginu kada je ta vrsta ispitivanja u pitanju",kazala je direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč i naglasila da je mjerenje u ovoj firmi najvažnija funkcija.

"Od uvođenja 1995. sistema mjerenja pa nadalje intenzivno sarađujemo sa institutom i on nam pruža vrlo značajnu podršku", istakla je Glamoč.

Na današnjem skupu saradnicima Instituta dodijeljene su i plakete za doprinos razvoju sektora mjeriteljstva a najavljeno je i da će 16. maja u Institutu za mjeriteljstvo BiH biti održan "Dan otvorenih vrata".
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...