{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama

F
18.7.2009. u 12:41
0
5
Obilježen Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama
0
Obilježen Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama
Udruženje za zaštitu i prava životinja "Prijatelji životinja u BiH" u saradnji sa ZOI '84 i Akademijom likovnih umjetnosti danas po prvi put u BiH obilježavaju Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama.
Građanima Sarajeva predstavljene su kozmetičke kuće koje svoje proizvode, kozmetiku i sredstva za čišćenje ne testiraju na životinjama, te radovi studenta Akademije likovnih umjetnosti (odsjek grafički dizajn) o temi - borba protiv pokusa na životinjama.

Svake godine milioni životinja širom svijeta izloženi su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova radi proizvodnje kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka. Pokusi se vrše uglavnom u tajnosti u brojnim privatnim i državnim laboratorijama, a izraz vivisekcija (lat. secirati na živo) zamjenjuje se izrazima kao što je istraživanje na modelu.

Prijatelji životinja u BiH pokrenuli su potpisivanje peticije za ukidanje vivisekcije na Sarajevskom univerzitetu s ciljem uvođenja alternativnih metoda koje se koriste u svijetu.

Većina ispitanih studenata Medicinskog, Prirodno matematičkog, Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta daje prednost humanim alternativama eksperimentiranju na životinjama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: