{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama

F
18.7.2009. u 12:41
0
5
Obilježen Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama
0
Obilježen Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama
Udruženje za zaštitu i prava životinja "Prijatelji životinja u BiH" u saradnji sa ZOI '84 i Akademijom likovnih umjetnosti danas po prvi put u BiH obilježavaju Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama.
Građanima Sarajeva predstavljene su kozmetičke kuće koje svoje proizvode, kozmetiku i sredstva za čišćenje ne testiraju na životinjama, te radovi studenta Akademije likovnih umjetnosti (odsjek grafički dizajn) o temi - borba protiv pokusa na životinjama.

Svake godine milioni životinja širom svijeta izloženi su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova radi proizvodnje kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka. Pokusi se vrše uglavnom u tajnosti u brojnim privatnim i državnim laboratorijama, a izraz vivisekcija (lat. secirati na živo) zamjenjuje se izrazima kao što je istraživanje na modelu.

Prijatelji životinja u BiH pokrenuli su potpisivanje peticije za ukidanje vivisekcije na Sarajevskom univerzitetu s ciljem uvođenja alternativnih metoda koje se koriste u svijetu.

Većina ispitanih studenata Medicinskog, Prirodno matematičkog, Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta daje prednost humanim alternativama eksperimentiranju na životinjama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: