Prava svečanost
70

Obilježen početak uklanjanja naplatnih kućica kod Banje Luke

SRNA
Uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu Banja Luka - Klašnice počelo je danas, za šta je predviđena vrijednost radova oko 1,5 miliona KM, a rok za završetak 45 dana.

Izvođač radova je konzorcijum firmi "Kozaraputevi" iz Banja Luke i "Prijedorputevi" iz Prijedora.

Prije uvođenja izvođača u radove na uklanjanju naplatnih kućica, predstavnici Saveza za promjene su ukazali na, kako su rekli, apsurdnost i bizarnost današnje situacije.

Predsjednik Aktiva mladih SDS-a Banja Luka Saša Stošić rekao je da je, umjesto da neko odgovara za bačeni novac, smrtne slučajeve u saobraćajnim nesrećama na ovom dijelu puta i materijalnu štetu, organizovano "svečano zatvaranje kućica".

Početak uklanjanja obilježili su ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić koji je izrazio je zadovoljstvo što je pronađeno rješenje za uklanjanje naplatnih kućica koje su svojevremeno podignute "mimo zakonskih odredbi i saglasnosti resornog ministarstva".

On je napomenuo da je postupak javnih nabavki za uklanjanje naplatnih kućica davno pokrenut, ali da procedure javnih nabavki predviđaju određene mogućnosti žalbe, što je onemogućilo da se sa radovima krene u ranijem periodu.

Trninić je rekao da nisu tačne tvrdnje da su se saobraćajne nezgode na ovom području dogodile zbog naplatnih kućica, te naveo da se na ovoj dionici u prethodnom periodu dogodilo 49 saobraćajnih nezgoda, od čega dvije sa smrtnim ishodom, te pet sa teže povrijeđenim i 33 sa lakše povrijeđenim licima.

Tu jue bio i direktor Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić koji je izrazio je zadovoljstvo što su počeli radovi na uklanjanju naplatnih kućica, nakon čega će ova dionica dobiti nesmetanu putnu komunikaciju.

Direktor preduzeća "Kozaraputevi" Dejan Gaković, koji je također došao da obilježi početak radova, rekao je da je vrijednost radova oko 1,5 miliona KM.