Evropska komisija u BiH
0

Obilježen međunarodni dan UN-a protiv torture

FENA
Kako bi obilježila Međunarodni dan UN-a protiv torture i lošeg postupanja, Delegacija Evropske komisije u BiH pridružila se globalnim naporima u borbi protiv torture, podržavajući niz aktivnosti organiziranih kao dio kampanje “Zajedno protiv torture”.

Domaće nevladine organizacije iz cijele BiH - Centar za žrtve torture Sarajevo, Viva žene Tuzla, Udruženje "Budućnost“ iz Modriče, bili su partneri u organiziranju ove kampanje.

Kako je saopćeno danas iz Delegacije Evropske komisije u BiH, aktivnosti su počele 20. juna u Sarajevu okruglim stolom koji je organiziralo Udruženje za rehabilitaciju žrtava torture - Centar za žrtve torture.

Na ovom skupu su članovi akademske zajednice i predstavnici bh. udruženja aktivnih na ovom polju vodili diskusiju o važnosti Međunarodnog dana borbe protiv torture u kontekstu podrške žrtvama, te o tome da li su se žrtve silovanja i logorske torture u BiH počele oporavljati, kao i o rehabilitaciji žrtava torture u BiH.

Diskusija koja je uslijedila nakon prezentacija fokusirala se na status žrtava torture tokom rata u BiH.

Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija obavijestila je učesnike okuglog stola da je državni zakon koji bi regulisao pitanja žrtava torture u BiH u procesu izrade i da vlasti u BiH planiraju osnovati instituciju za rehabilitaciju žrtava torture u doglednom periodu.

Tuzla je bila domaćin drugog okruglog stola održanog 25. juna, kojeg je organiziralo udruženje Viva žene iz Tuzle, a koje je aktivno u ovom polju već 14 godina. Skup se također fokusirao na rehabilitaciju i podršku žrtvama torture.

Učesnici skupa bile su žrtve iz Prijedora, Zvornika i Brčkog, predstavnici Ministarstva pravde Tuzlanskog kantona, centara za socijalni rad i relevantne medicinske ustanove, te predstavnici Instituta za nestale osobe, drugih nevladinih organizacija i relevantnih institucija.

Video spot, koji je pripremila EuropeAid u okviru kampanje Evropske komisije protiv torture, prikazan je učesnicima skupa u Tuzli. Oni su saglasni da ovaj spot predstavlja izvrsnu ilustraciju bh. iskustva u ovom kontekstu.

Aktivnosti su se nastavile u Tuzli jučer kroz organiziranje javne manifestacije koja je uključivala kreativne radionice i madžioničarsku predstavu za djecu, a koju su organizirale nevladine organizacije "Manufaktura" i "Revolt" iz Tuzle.

Učesnicima (više od 100 mališana i drugih građana) su se obratili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predstavnik Delegacije Evropske komisije u BiH Vladimir Pandurević.

Prevencija i iskorjenjivanje svih oblika torture i lošeg postupanja unutar Evropske unije i dalje u svijetu jedan je od glavih ciljeva politike EU o ljudskim pravima.