BiH
0

Obilježen Međunarodni dan invalida

FENA
Udruženje invalida BiH organiziralo je danas u Sarajevu centralnu manifestaciju u povodu Međunarodnog dana invalida na kojoj su se predstavnici te kategorije stanovništva iz cijele BiH založili za hitno potpisivanje i ratifikaciju konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, kojom te osobe dobijaju dostojanstvo, jednake mogućnosti i ravnopravan odnos u sredinama u kojima žive.

Predsjednik bh. udruženja invalida Zijad Arapčić na današnjem je skupu istaknuo da bi ta konvencija konačno ukinula diskriminaciju po osnovu invalidnosti.

"Sad je na djelu ogromna diskriminacija po raznim osnovama", kazao je Arapčić. On je s tim u vezi naglasio da se naknada za pomoć i njegu druge osobe za tzv. neratne invalide isplaćuje u različitim iznosima ovisno od dijela BiH.

Zbog toga je zatražio uspostavljanje instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja organizma na državnom nivou, te da se primjenjuje lista Svjetske zdravstvene organizacije za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja organizma.

Resorni državni ministar Safet Halilović na današnjem je skupu izrazio zadovoljstvo što upravo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom može najaviti uskoro potpisivinje tog važnog dokumenta. Kazao je da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputiti Vijeću ministara BiH osnovu za pristupanje UN konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i pratećeg protokola.

Podsjetio je da je Ministarstvo prošle godine pokrenulo aktivnosti u vezi s potpisivanjem te konvencije i imalo spremnu Osnovu za pristupanje i pratećeg protokola. "Ali, da bismo mogli Vijeću ministara uputiti taj dokument morali smo imati mišljenja entitetskih vlada. Vlada FBiH podržala je pristupanje UN konvenciji jula ove godine, a od Vlade RS-a mišljenje smo dobili tek jučer", kazao je ministar Halilović.

On je kazao da u BiH ima više od 500.000 osoba s invaliditetom i naglasio da je svjetan da su te osobe diskriminirane prema različitim osnovama, od socijalne zaštite, zapošljavanja, obrazovanja.