Svečano u Zenici
31

Obilježen Dan Zenice: Dodijeljene nagrade laureatima, najveći aplauz dobio pas Atos

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici večeras je održana svečana sjednica povodom Dana Zenice, a najzaslužnijim građanima dodijeljena su priznanja za njihov doprinos razvoju grada.

Uz prisustvo građana i te predstavnika državne, federalne, kantonalne i lokalne vlasti večeras je u svečanom ozračju u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta obilježen 587. rođendan Zenice.

Tim povodom prisutnima se obratio predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Mirza Husetić koji je u svom obraćanju kazao kako svima treba biti cilj stabilna i uspješna Zenica.

"Ljubav koju gajimo prema Zenici svi moramo pretočiti u razgovore i dogovore jer je zdravi dijalog ključ uspjeha. Moramo izbaciti mržnju i stvarati ideje s realnim mogućnostima. Samo zajedno, bez dijeljenja možemo nastaviti uspješnu izgradnju Zenice. Samo zajedno, sigurno, odlučno, uz glas mujezina i zvuk zvona gradimo našu Zenicu", kazao je Husetić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u svome obraćanju prisutnima iznio je informacije o projektima koji su realizovani, koji se realizuju i koji će biti realizovani u 2023. godini.

"Sve smo to radili prethodne godine, na svakom pedlju Zenice, jednako i po zakonu prema svakom našem komšiji ili susjedu. Upravljati gradom znači stvarati ravnopravne uslove rada u svakom naselju i osigurati uslove za razvoj svakog čovjeka", kazao je Kasumović te dodao da je zahvaljujući hrabrim i sposobnim Zeničanima ovaj grad opstao i ima veliku perspektivu.

Kazao je da ove godine kreče i gradnja olimpijskog bazena te brojni drugi projekti koji će poboljšati život građana Zenice.

Nakon govora, Armin Muzaferija je muzičkim izvedbama uljepšao večer, a potom je uslijedila dodjela priznanja Grada Zenice.

Husnija Arapović dobitnik je plakete Grada Zenica posthumno, nagradu Grada Zenice dobio je prim.dr. Ibrahim Cero, a profesor Mahmut ef.Karalić dobitnik je Grba Grada Zenice, posthumno. Također, Grb Grada Zenice, po prvi put je dodijeljen još jednoj osobi i to gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću.

Posebne zahvalnice uručene su članovima Gorske službe spašavanja stanica Zenica koji su učestvovali u spašavanju unesrećenih u zemljotresima u Turskoj, ali i spasilačkom psu Atosu.

Kasumović je obećao da će na Smetovima GSS Zenica dobiti moderan, kakav žele, objekat, u kojem će biti smještena njihova stanica.