BiH
221

Obilježen Dan srednjoškolaca u BiH: Prestani biti ovca

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
Adis Puščulović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini danas je u 45 gradova naše zemlje obilježila Međunarodni dan srednjoškolaca uz poruku "Prestani biti ovca".

Centralna manifestacija održana je u Sarajevu, ispred Katedrale Srca Isusova. Uličnim akcijama ukazali su na probleme sa kojima se danas susreću srednjoškolci, te su promovisali njihova prava i obaveze uz poruku "da prestanu biti ovce i da se bore za sebe".

Asocijacija ovaj dan obilježava od 2009. godine, a u Evropi se ovaj dan tradicionalno obilježava i kao dan srednjoškolskog aktivizma.

Koordinator projekta Adis Puščulović nam je rekao kako očekuje da se projektu u BiH odazove do 10.000 srednjoškolaca.

"Mi ćemo danas srednjoškolcima govoriti o njihovim pravima, te ukazati na činjenicu da mi u BiH učimo na osnovu 13 različitih nastavnih planova i programa što treba zaustaviti, jer ne želimo da nas tako dijele. Nas šišaju kako stignu i zato je naša poruka srednjoškolcima da prestanu biti ovce i prestanu raditi onako kako im drugi govore da treba. Svaki učenik treba težiti ka tome da bude što samostalniji i da sam odlučuje i odgovara za svoje postupke", rekao je on.

Drugi učesnici i učesnice projekta istakli su kako je osnovni problem mladih ljudi u našoj zemlji taj što su pasivni i ne pokazuju previše interesa da rješavaju probleme koji ih se tiču.

"To je pokazala i ova današnja akcija u Sarajevu, gdje i nema baš previše srednjoškolaca. Vjerovatno su ostali kući da spavaju, ili su otišli negdje na kafu, ni ne znajući da je danas njihov dan", rekle su nam aktivistice.