{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen Dan srednjoškolaca u BiH: Prestani biti ovca

17.11.2013. u 14:51
221
42
Obilježen Dan srednjoškolaca u BiH: Prestani biti ovca
221
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini danas je u 45 gradova naše zemlje obilježila Međunarodni dan srednjoškolaca uz poruku "Prestani biti ovca".
Centralna manifestacija održana je u Sarajevu, ispred Katedrale Srca Isusova. Uličnim akcijama ukazali su na probleme sa kojima se danas susreću srednjoškolci, te su promovisali njihova prava i obaveze uz poruku "da prestanu biti ovce i da se bore za sebe".

Asocijacija ovaj dan obilježava od 2009. godine, a u Evropi se ovaj dan tradicionalno obilježava i kao dan srednjoškolskog aktivizma.

Koordinator projekta Adis Puščulović nam je rekao kako očekuje da se projektu u BiH odazove do 10.000 srednjoškolaca.

"Mi ćemo danas srednjoškolcima govoriti o njihovim pravima, te ukazati na činjenicu da mi u BiH učimo na osnovu 13 različitih nastavnih planova i programa što treba zaustaviti, jer ne želimo da nas tako dijele. Nas šišaju kako stignu i zato je naša poruka srednjoškolcima da prestanu biti ovce i prestanu raditi onako kako im drugi govore da treba. Svaki učenik treba težiti ka tome da bude što samostalniji i da sam odlučuje i odgovara za svoje postupke", rekao je on.

Drugi učesnici i učesnice projekta istakli su kako je osnovni problem mladih ljudi u našoj zemlji taj što su pasivni i ne pokazuju previše interesa da rješavaju probleme koji ih se tiču.

"To je pokazala i ova današnja akcija u Sarajevu, gdje i nema baš previše srednjoškolaca. Vjerovatno su ostali kući da spavaju, ili su otišli negdje na kafu, ni ne znajući da je danas njihov dan", rekle su nam aktivistice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: