BiH
27

Obilježen dan šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata s Alipašinog Polja

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na spomen - obilježje u B fazi Alipašinog Polja obilježen je 14. august, Dan šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata s područja Alipašinog Polja.

Tim povodom, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabela, pomoćnikom načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajibom Delalićem i v.d. pomoćnika načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za lokalnu samoupravu Ahmetom Zećom položili su cvijeće i odali počast poginulim sugrađanima Alipašinog Polja.

Današnjem obilježavanju prisustvovali su članovi porodica, rodbina i prijatelji poginulih, te predstavnici boračkih udruženja, savjeta mjesnih zajednica Alipašinog Polja, Osnovne škole "Fatima Gunić", kao i delegacije viših nivoa vlasti i političkih partija.

Skupu su se obratili Edina Gabela, Tajib Delalić i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Sabahudin Delalić, koji su izrazili zadovoljstvo brojem prisutnih.

Poručili su da naši sugrađani, koji su poginuli tokom agresije na našu zemlju u periodu od 1992. do 1995. godine, nikada ne smiju pasti u zaborav.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad Sarajevo istakao je da je prije godinu dana ovaj datum uvršten u program značajnih datuma i događaja Općine Novi Grad Sarajevo.

"Uvrštavanjem u program značajnih datuma, ovaj dan je dobio sasvim novu konotaciju i zajednički sa drugim institucijama obilježavamo Dan poginulih boraca, šehida i civilnih žrtava rata s područja šest mjesnih zajednica Alipašinog Polja. Na spomen - obilježju su uklesana imena 228 poginulih. Obaveza nas koji smo živi i koji smo bili zajedno sa njima u Armiji RBiH i MUP-u je da ih se sjećamo. Nemojte dozvoliti da se zaborave ti ljudi, koji su dali živote za ovu zemlju", poručio je Delalić prisutnima.

Dodao je da pojedinci nažalost mesingane ploče sa spomen - obilježja u Novom Gradu kradu i prodaju.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na poginule sugrađane Alipašinog Polja, 12. i 13. augusta je na sportskoj plohi u B fazi Alipašinog Polja održan malonogometni turnir. Za najboljeg igrača turnira proglašena je Mejrema Medić, a za najboljeg strijelca turnira Benjamin Isić.