12.03.1996.
503

Obilježen Dan reintegracije Ilidže, na mostu osvanula parola s jasnom porukom

Klix.ba
Poruka na mostu osvanula jutros
Na današnji dan 1996. godine Općina Ilidža je prema dogovoru Dejtonskog sporazuma reintegrisana, a pored aktivnosti Općine Ilidža koje su obavljene u petak, jutros je na jednom od ilidžanskih mostova osvanula parola sa natpisom "Zauvijek oslobođena - 12.03.1996."

Prije agresije na BiH, Ilidža je bila u sastavu grada Sarajeva, a brojala je skoro identičan broj stanovnika kao i dana, oko 60.000.

U vrijeme SFRJ, Ilidža kao veliko industrijsko područje je bila peta općina po ekonomskoj snazi u BiH. Na teritoriji općine radile su brojna velika preduzeća i fabrike kao što su Famos u Hrasnici, Šipad na Stupu, Energoinvest, u Blažuju je bila kao i danas fabrika Coca-Cole, te industrijski krug Bosanka.

Kada je u pitanju agresija na BiH, Ilidža je bila od velikog značaja za odbranu Sarajeva. Na teritoriji općine se nalazi aerodrom, a pored brojnih strateških bitnih tačaka za ulaz u grad vrijedi izdvojiti i Igman koji se nalazi u Općini Ilidža, a ova planina je bila od presudnog značaja za odbranu Sarajeva i opstanku života u glavnom gradu BiH.

Ilidža se već od početka 1992. godine našla na vrhu prioriteta agresora. U aprilu 1992. godine agresorske trupe i zločinci predvođeni SDS-om su postavljali barikade kod aerodroma, potom u naseljima Vojkovići, Stupsko broje i u parku Stojčevac.

Agresorska vojska je na početku rata zauzela, zbog manjka logistike u odbrambenim redovima, veći dio Ilidže koji su potom kontrolisali do kraja rata.

Pod kontrolom Armije Republike BiH ostala su naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija, te pomenuta planina Igman. Butmir je sa čuvenim tunelom spasa bio jedini ulaz i izlaz u grad, te su tako slobodne teritorije bile povezane sa Sarajevom.

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, oko 84 posto Općine Ilidža pripalo je Federaciji BiH, a ostatak je pripao manjem bh. entitetu.

Danas, Ilidža bilježi konstantan rast u broju stanovnika i rast u ekonomskom smislu. Jedna je od najrazvijenijih općina u BiH, a svojim prirodnim bogatstvima je magnet i za turizam. Ilidžu krase planina Igman, Vrelo Bosne, Velika aleja, Stojčevac, te brojni parkovi u samom centru Ilidže.