BiH
0

Obilježen Dan oslobođenja Sarajeva

NINA
Povodom 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva, u utorak je prigodnim manifestacijama, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje palim borcima iz Drugog svjetskog rata, te braniocima iz proteklog rata, započela proslava najsvečanijeg dana glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U prijepodnevnim satima je na spomenik oslobodiocima Sarajeva iz antifašističkog NOR-a kod Vječne vatre položeno cvijeće i odana počast svim herojima koji su svoje živote ugradili za slobodu Sarajeva od fašističkog okupatora, a posjećen je i Spomen-park Vraca, kao i groblje na Kovačima na kojem su pokopani branioci BiH iz proteklog rata.

Između ostalih, cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić i zapovjednik Združenog stožera Vojske FBiH general Atif Dudaković, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Muhidin Hamamdžić, delegacija KS-a predvođeno premijerom Denisom Zvizdićem i predsjedavajućom Skupštine SŽ-a Melihom Alić, predstavnici SUBNOAR-a, predstavnici sarajevskih općina, te delegacija Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH.

"Okupili smo se ovdje kako bismo odali počast poginulim braniocima Sarajeva koji su dali svoj život u antifašističkoj borbi, borbi za slobodu svih naroda i građana ovog grada i ove zemlje. Također, na ovaj svečani Dan oslobođenja Sarajeva prisjetit ćemo se i izraziti poštovanje prema onim ljudima koji su položili svoje živote kao zalog slobode i opstojnost današnje Bosne i Hercegovine, u posljednjem ratu, u borbi protiv savremenog fašizma", rekao je predsjednik Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić je iskoristio priliku kako bi svim građanima Sarajeva čestitao ovaj dan, napomenuvši kako se slavne prošlosti našeg glavnog grada uvijek moramo prisjećati i s dužnim poštovanjem obilježavati 6. aprila, Dan oslobođenja Sarajeva.

Večeras će u sarajevskom Narodnom pozorištu biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će gradonačelnik Hamamdžić zaslužnim pojedincima i kolektivima uručiti najveća priznanja grada Sarajeva, Šestoaprilsku nagradu, Plaketu grada Sarajeva, dok će Tadeusz Mazowiecki, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava na području bivše Jugoslavije u razdoblju od 1992. do 1995., i Sukru Tufan, prvi veleposlanik Republike Turske u BiH u razdoblju od 1993. do 1996., dobiti priznanje počasnih građana Grada Sarajeva.