Bitka na Brčanskoj Malti
83

Obilježen Dan odbrane Tuzle: Historijski čin koji je pokazao kako se čuvaju dostojanstvo i domovina

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Prije tačno 31 godinu legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada agresora, odnosno paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije. Riječ je o događaju poznatijem kao "Tuzlanska kolona" koji ostaje duboko urezan u novijoj historiji BiH.
Petnaestog dana maja 1992. godine, pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla su uspjeli odbraniti grad od neprijatelja, ali i promijeniti tok ratnih dejstava u BiH. Taj datum je postao jedan od najznačajnijih u historiji i Bosne i Hercegovine.

Kao što je poznato, 15. maja 1992. godine, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa sa pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su obezbjeđivali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada sa vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti agresori su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom. Prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje u bici na Brčanskoj Malti poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Trideset i jednu godinu kasnije, polaganjem vijenaca i cvijeća, odavanjem počasti vojnim i civilnim žrtvama te ceremonijalnom povorkom u Tuzli je obilježen Dan odbrane grada.

"Istinom je dokazivano sve ono što se desilo 15. maja 1992. godine. Presuda Iliji Jurišiću je u konačnici dokazala da se ovdje vršila odbrana grada, a ne da je bilo nekakvih ratnih zločina. Tužilaštvo BiH je odbacilo bilo kakvu sumnju, a INTERPOL je povukao sve potjernice. Jedino nam je ostalo da sa ljudima koji su ovdje imali nesreću, odnosno koji su bili na strani agresora, sjednemo i razgovaramo", kazao je ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Mirza Ahmić jedan je od direktnih učesnika događaja koji se odvio na Brčanskoj Malti, a kako je kazao danas, ponasan je na to što su uspjeli odbraniti građane Tuzle od onoga što im je bilo predviđeno, odnosno scenarija koji je zadesio Bijeljinu, Vlasenicu i Zvornik.

"Čast mi je jer sam bio pripadnik Armije RBiH koja je jedna od najčasnijih u historiji ratovanja, iza kojih nisu ostajale masovne grobnice, niti je činila silovanja, uništavala vjerske objekte ili dirala civile. Svi mi trebamo biti ponosni na ulogu koju smo imali te četiri godine", naveo je Ahmić, koji je danas presjednik Udruženja demobilisanih boraca Tuzle.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Tuzlak Niko Jurić bio je jedan od glavnih svjedoka u procesu koji se u Beogradu vodio protiv svima znanog Ilije Jurišića. Između ostalog i na osnovu Jurićevog svjedočenja Jurišić je proglašen nevinim.

"U Beograd sam pravno išao da budem svjedok na suđenju, ali sam tamo želio da pričam o mojoj Tuzli i Tuzlacima, o danima ponosa kada smo odbranili naš grad, ali i od danima tuge jer su se tu gubili životi. Svako danas ima pravo pričati istinu, ali ona je samo jedna. Mi smo bili u svojoj Tuzli i branili smo je. Svako ko je u ovaj grad došao mogao se smatrati dobrodošlim, a svako ko je došao da pravi problem sa njime će se i udaljiti", kazao je Jurić, koji je prije 31 godinu predvodio jedinicu zaduženu za nesmetan izlazak kolone vozila iz kasarne Husinska buna.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Današnjem obilježavanju Dana odbrane Tuzle prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je kazao da je 15. maja 1992. odbranjena sloboda Tuzle i Bosne i Hercegovine.

"Nikada nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili državu BiH i oni koji su napadali na Tuzlu i BiH. Između njih postoji i velika civilizacijska razlika. Ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, a s druge strane, prvi čovjek Tuzle Selim Bešlagić je čak nominiran i za Nobelovu nagradu za mir. To najbolje govori kakva je bila časna borba ljudi koji su branili Tuzlu i BiH", naglasio je Bećirović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić Dan odbrane grada ocjenjuje jednim od najznačajnijih u novijoj historiji.

"Hrabri građani su pored grada, odbranili i desetine hiljada izbjeglica koje su tada boravile u našem gradu te stvorili preduslove da se u Tuzli i BiH formiraju brigade koje će u periodu od maja 1992. do kraja 1995. godine dostojanstveno čuvati našu domovinu. Veoma je bitno istaći da su nam istina i pravda značajne za dokazivanje prošlosti i potvrđivanje činjenice da se u Tuzli nije desio zločin", dodao je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić također je danas odao poštovanje braniteljima Brčanske Malte, ukazavši na to da se 15. maja 1992. godine nije dozvolila podjela Tuzle, što je bila namjera agresora u datom trenutku.

"To je stvorilo jednu slobodnu teritoriju Tuzle koja je na određeni način kasnije služila kao kohezioni faktor za sve ostale teritorijalne jedinice u okolini. U tom smislu ovdje smo da se prisjetimo tog hrabrog čina", zaključio je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Učesnici obilježavanja Dana odbrane Tuzle nakon okupljanja na Brčanskoj Malti zaputili su se ka kompleksu Slana Banja u kojem je također položeno cvijeće i odata počast.