{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Sarajevu

F
1.3.2011. u 13:51
0
19
Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Sarajevu
0
Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Sarajevu
Sarajevo
Predstavnici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća gradskih općina danas su u Domu Oružanih snaga BiH zajedničkom svečanom sjednicom obilježili 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Riječi dobrodošlice zastupnicima i vijećnicima, te brojnim gostima uputila je predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić, podsjetivši da se danas obilježava dan kada je prije 19 godina više od 60 posto građana BiH na referendumu izrazilo opredijeljenost za nezavisnu BiH.

"BiH je današnji dan u historiju upisala zlatnim slovima, postavši jedna od 190 nezavisnih država cijelog svijeta. Nažalost, to je postigla velikim žrtvama", kazala je ona.

Prigodni govor održao je profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Ćazim Sadiković, dajući kraći historijski pregled na dan referenduma o nezavisnosti SRBiH 1992. godine, događaje koji su uslijedili i današnju poziciju BiH.

Podsjetio je da je Evropska zajednica na zasjedanju u Luksemburgu priznala SRBiH kao nezavisnu i suverenu državu u međunarodno priznatim granicama, te da je Evropska komisija odlučila da priznanje važi retroaktivno, od 6. marta 1992. godine, kada su oficijelno proglašeni rezultati referenduma. Taj je datum nazvao najznačajnijim datumom u milenijskoj historiji državnosti BiH.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine BiH je postala i članica te organizacije.

Sadiković je potcrtao da je Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je završen rat protiv BiH obilježen i vjerskim genocidom, potvrđeno priznanje države BiH kao suverene i nezavisne države.

Također je naglasio da se u BiH već 15 godina primjenjuju samo one odredbe Ustava BiH kojima se organizacija i funkcioniranje države temelje isključivo na principu tri takozvana konstitutivna naroda.

"Svi državni organi, posebno Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH, ne izražavaju opći interes bh. društva, nego samo interese konstitutivnih naroda", upozorio je on.

Posebnu teškoću za normalno funkcioniranje BiH Sadiković vidi u pozivanju na ugrožavanje "vitalnog interesa triju naroda", te primjeni takozvanog "etničkog veta", dok najveću barijeru vidi u "entitetskom vetu" za koji nije predviđena nikakva procedura prevladavanja.

"Da bi se zaustavili sadašnji krajnje nepovoljni i opasni trendovi u razvoju BiH, mora se što je moguće prije s međunarodnom zajednicom uspostaviti država koja će biti dovoljno snažna da spriječi daljnje ekonomsko, političko i moralno propadanje našeg društva i da pokrene proces njegovog postepenog oporavka", zaključio je profesor Ćazim Sadiković.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i premijer KS-a Fikret Musić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te načelnici četiriju gradskih općina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: