{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen dan kada je odbranjena Tuzla

15.5.2012. u 16:10
24
0
Obilježen dan kada je odbranjena Tuzla
24
Svečanim defileom pripadnika manevarske jedinice nekadašnjeg CSB-a Tuzla i pripadnika Armije BiH, danas je u Tuzli obilježen dan velike pobjede na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine.
Građani Tuzle ističu da vrlo dobro znaju ko je prije dvadeset godina prvi zapucao i kakav su plan imali rezervisti JNA na čelu sa pukovnikom Miletom Dubajićem, ali su hrabri branitelji, kako kažu, zaustavili paravojne jedinice s Ozrena i Majevice u namjeri da zauzmu grad.

Također, navodi se kako se 15. maj 1992. godine mora posmatrati u kontekstu ranijih dešavanja, odnosno nasilnih zauzimanja Bijeljine, Brčkog, Zvornika, Bratunca, Vlasenice i zločina nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u tim gradovima. U maju 1992. godine u Tuzlu se slila rijeka ljudi iz Podrinja, koji su protjerani sa svojih ognjišta, a pretpostavlja se kako je u Tuzli 15. maja 1992. godine već bilo oko 60.000 prognanih osoba.

"Istina o događaju na Brčanskoj Malti se mora utvrditi. No, moramo isključiti politiku, jer politika manipuliše žrtvama. Ponavljam kako je na Brčanskoj Malti 15. maja stradalo 49 vojnika i rezervista JNA, tri policajca i jedna žena koja je prva civilna žrtva rata u Tuzli", kazao je predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić.

Branitelji Tuzle ističu kako napad na kolonu JNA nije planiran, jer se nije znalo u kojem će trenutku kolona napustiti kasarnu, tako da su deplasirane tvrdnje iz RS-a kako je kolona napadnuta iz zasjede i mučki. Tog 15. dana u Tuzli se život odvijao nesmetano. Djeca su išla u škole, radnici na posao..., a onda je zapucalo. Ostalo je historija...

Danas su položeni vijenci i cvijeće na Brčanskoj Malti i Slanoj Banji, a poslijepodne će biti održana svečana akademija u kinu Kaleidoskop. Uz zvuke limene muzike i svečani defile evocirane su uspomene na herojsku odbranu grada i veliku pobjedu branitelja Tuzle i BiH.

O 15. maju 1992. godine govorili su Admira Tupković, šefica Službe za boračko-invalidsku zaštitu i općinski načelnik Jasmin Imamović, a nošen je i transparent: "Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: