{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen Dan civilne zaštite u FBiH

F
2.3.2010. u 16:51
0
0
Obilježen Dan civilne zaštite u FBiH
0
Obilježen Dan civilne zaštite u FBiH
Federalna uprava Civilne zaštite i Federalni štab Civilne zaštite organizirali su danas u Sarajevu ceremoniju obilježavanja 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Svjetskog dana civilne zaštite. Svečanost je održana u Federalnom centru za obuku - Stup, uz prisusutvo brojnih zvanica i gostiju.
Zapovjednik Federalnog štaba Civilne zaštite Vjekoslav Bevanda uručio je priznanja najzaslužnijim pojedincima, pravnim osobama, društvenim i drugim organizacijama za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u 2009. godini.

Zlatne značke civilne zaštite dodijeljene su: dr. Stipi Buljanu iz Mostara, Aleksandru Lučiću iz Goražda i Seadu Skenderu iz Zenice.

Dodijeljeno je i devet pismenih pohvala, te četiri zahvalnice civilne zaštite.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović obratio se skupu i uputio čestitke svim pripadnicima civilne zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine, potcrtavši da će Vlada FBiH nastaviti da brine o zaštiti i spašavanju građana i njihove imovine.

U sklopu ceremonije obilježavanja Dana civilne zaštite, organizirana je smotra, odnosno tehnički zbor opreme nabavljene za potrebe federalnih službi zaštite i spašavanja i specijaliziranih jedinica civilne zaštite.

Radi se o savremenim sredstvima i opremi nabavljenoj u prethodnih nekoliko godina kao što su: pokretna laboratorija za dekontaminaciju i detoksikaciju, detektori za mjerenje alfa, beta i gama zračenja, spalionice za neškodljivo uklanjanje oboljelih životinja i proizvoda animalnog porijekla, čamci za spašavanje na vodi i pod vodom, („MAESTRAL 599“ s vanbrodskim motorom snage 150/110Ks/kW i dr.), šatori (komandni i za zbrinjavanje ugroženih i nastradalih), vozila (vatrogasna i tehnička vozila, landroveri, kamioni, utovarivači, razne prikolice i dr.), vatrogasna oprema (kacige,opasači, maske, naprtnjače i dr.), deminerska oprema (viziri, pancirni prsluci, zaštitne kacige s vizirom, pipalice, bomb lokatori, minski detektori, GPS i radiouređaji i dr.), ronilačka oprema, agregati, pumpe za vodu i druga sredstva i oprema za zaštitu i spašavanje, saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: