Federalna uprava
0

Obilježen Dan civilne zaštite u FBiH

FENA
Federalna uprava Civilne zaštite i Federalni štab Civilne zaštite organizirali su danas u Sarajevu ceremoniju obilježavanja 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Svjetskog dana civilne zaštite. Svečanost je održana u Federalnom centru za obuku - Stup, uz prisusutvo brojnih zvanica i gostiju.

Zapovjednik Federalnog štaba Civilne zaštite Vjekoslav Bevanda uručio je priznanja najzaslužnijim pojedincima, pravnim osobama, društvenim i drugim organizacijama za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u 2009. godini.

Zlatne značke civilne zaštite dodijeljene su: dr. Stipi Buljanu iz Mostara, Aleksandru Lučiću iz Goražda i Seadu Skenderu iz Zenice.

Dodijeljeno je i devet pismenih pohvala, te četiri zahvalnice civilne zaštite.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović obratio se skupu i uputio čestitke svim pripadnicima civilne zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine, potcrtavši da će Vlada FBiH nastaviti da brine o zaštiti i spašavanju građana i njihove imovine.

U sklopu ceremonije obilježavanja Dana civilne zaštite, organizirana je smotra, odnosno tehnički zbor opreme nabavljene za potrebe federalnih službi zaštite i spašavanja i specijaliziranih jedinica civilne zaštite.

Radi se o savremenim sredstvima i opremi nabavljenoj u prethodnih nekoliko godina kao što su: pokretna laboratorija za dekontaminaciju i detoksikaciju, detektori za mjerenje alfa, beta i gama zračenja, spalionice za neškodljivo uklanjanje oboljelih životinja i proizvoda animalnog porijekla, čamci za spašavanje na vodi i pod vodom, („MAESTRAL 599“ s vanbrodskim motorom snage 150/110Ks/kW i dr.), šatori (komandni i za zbrinjavanje ugroženih i nastradalih), vozila (vatrogasna i tehnička vozila, landroveri, kamioni, utovarivači, razne prikolice i dr.), vatrogasna oprema (kacige,opasači, maske, naprtnjače i dr.), deminerska oprema (viziri, pancirni prsluci, zaštitne kacige s vizirom, pipalice, bomb lokatori, minski detektori, GPS i radiouređaji i dr.), ronilačka oprema, agregati, pumpe za vodu i druga sredstva i oprema za zaštitu i spašavanje, saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.