BiH
565

Obilježen dan brigade Armije RBiH koja tokom rata nije izgubila nijedan rov

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća, odavanjem počasti i učenjem Fatihe, delegacije Općine Centar Sarajevo i boračkih udruženja danas su obilježile Dan 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Delegacije su obišle harem Alipašine džamije, šehidsko mezarje "Kovači" i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, kao i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, groblja Sv. Marko i Sv. Josip te groblje Lav i spomen-obilježje "Blekin potok".

Načelnik štaba 105. motorizovane brigade Hasan Alić kazao je Feni da je ova brigada imala najdužu zonu odgovornosti u Sarajevu te je držala najveću kotu Grdonj 906, a u odnosu na borbene aktivnosti, u kojima je učestvovala, imala je najmanje poginulih boraca.

Za ovu brigadu karakteristično je, kaže Alić, to što tokom rata nije izgubila niti jedan kvadratni metar teritorije niti bilo koji rov, a u isto vrijeme mnogo toga je oslobodila.

U okviru obilježavanja ove godišnjice planirano je održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Centar na kojoj će se obratiti predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević te Alić i drugi gosti.

Na sjednici će učenici osnovnih škola - autori triju nagrađenih literarnih radova o 105. motorizovanoj brigadi, pročitati svoje radove.

Planirana je i promocija knjige "Zdravstvo u opkoljenom Sarajevu '92.-'95. godine", grupe autora, te uručivanje simboličnih novčanih donacija za 60 boračkih porodica.

Brigada je u prosjeku brojala oko 4.500 boraca. Kroz nju je prošlo oko 7.000 boraca, dok je 312 šehida i poginulih boraca i oko 2.000 ranjenih boraca, a sedam boraca ove brigade odlikovano je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".