BiH
0

Obilježen Dan akcije protiv nasilja nad djecom

FENA
Zajedničkim aktivnostima Save the Children Norway i Save the Children UK u četiri grada u BiH danas je obilježen Dan akcije protiv nasilja nad djecom.

Aktivnosti kojim se obilježava ovogodišnji Dan akcije osmislila su na zajedničkoj radionici djeca iz cijele BiH, a tiču se ponajviše anketiranja odraslih o stavovima i prisutnosti tjelesnog kažnjavanja djece. Rezultati te ankete trebalo bi, krajem novembra, da budu dostavljeni Vijeću za djecu.

Djeca Konjica, Modriče, Doboja i Mostara okupili su se danas u svojim gradovima da bi digli glas protiv svih oblika nasilja nad djecom, informirali javnost o inicijativi Vijeća Evrope o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece te pozvali javnost da se pridruže kampanji "Podignite svoj glas protiv fizičkog kažnjavanja djece” koja je pokrenuta povodom Dječije nedjelje u BiH.

Međunarodni savez Save the Children organizacija bio je aktivno uključen u izradu Studije generalnog sekretara UN-a o nasilju nad djecom i promoviranje i zagovaranje usvajanja šest ključnih preporuka te studije.

Te preporuke imaju za cilj izgradnju efikasnih nacionalnih sistema zaštite djece od nasilja. Stoga je i odlučeno da će sve članice Save the Children Alijanse kao i njihove partnerske organizacije u više od stotinu zemalja svijeta obilježavati 19. oktobar (dan kad je studija prezentirana na 62. sjednici Generalne skupštine UN) kao dan borbe protiv nasilja nad djecom.

Save the Children Norway i Save the Children UK su članice globalne Save the Children Alijanse, najveće nezavisne organizacije za djecu, koja pruža mogućnost za bolji život djece u više od 120 zemalja širom svijeta. Njihovi programi zasnovani su na poboljšanju životnih uvjeta za djecu u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu.

Ove godine, Dan akcije se paralelno obilježava danas u svim velikim gradovima svijeta. Širom jugoistočne Evrope na taj dan djeca dižu svoj glas protiv svih oblika nasilja s posebnim naglaskom na uvođenje zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja djece.