{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježen Dan akcije protiv nasilja nad djecom

F
20.10.2008. u 15:08
0
0
Obilježen Dan akcije protiv nasilja nad djecom
0
Obilježen Dan akcije protiv nasilja nad djecom
Zajedničkim aktivnostima Save the Children Norway i Save the Children UK u četiri grada u BiH danas je obilježen Dan akcije protiv nasilja nad djecom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Aktivnosti kojim se obilježava ovogodišnji Dan akcije osmislila su na zajedničkoj radionici djeca iz cijele BiH, a tiču se ponajviše anketiranja odraslih o stavovima i prisutnosti tjelesnog kažnjavanja djece. Rezultati te ankete trebalo bi, krajem novembra, da budu dostavljeni Vijeću za djecu.

Djeca Konjica, Modriče, Doboja i Mostara okupili su se danas u svojim gradovima da bi digli glas protiv svih oblika nasilja nad djecom, informirali javnost o inicijativi Vijeća Evrope o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece te pozvali javnost da se pridruže kampanji "Podignite svoj glas protiv fizičkog kažnjavanja djece” koja je pokrenuta povodom Dječije nedjelje u BiH.

Međunarodni savez Save the Children organizacija bio je aktivno uključen u izradu Studije generalnog sekretara UN-a o nasilju nad djecom i promoviranje i zagovaranje usvajanja šest ključnih preporuka te studije.

Te preporuke imaju za cilj izgradnju efikasnih nacionalnih sistema zaštite djece od nasilja. Stoga je i odlučeno da će sve članice Save the Children Alijanse kao i njihove partnerske organizacije u više od stotinu zemalja svijeta obilježavati 19. oktobar (dan kad je studija prezentirana na 62. sjednici Generalne skupštine UN) kao dan borbe protiv nasilja nad djecom.

Save the Children Norway i Save the Children UK su članice globalne Save the Children Alijanse, najveće nezavisne organizacije za djecu, koja pruža mogućnost za bolji život djece u više od 120 zemalja širom svijeta. Njihovi programi zasnovani su na poboljšanju životnih uvjeta za djecu u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu.

Ove godine, Dan akcije se paralelno obilježava danas u svim velikim gradovima svijeta. Širom jugoistočne Evrope na taj dan djeca dižu svoj glas protiv svih oblika nasilja s posebnim naglaskom na uvođenje zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: