BiH
0

Obilježen 3. decembar, Međunarodni dana osoba s invaliditetom

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom danas je u Sarajevu održana tematska sjednica koju su organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je kazala da je BiH prije deset godina potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a prije šest godina je ratificirala i od tada je postala obavezujući pravni okvir za sve nivoe vlasti u BiH.

"Primjećujemo određen napredak u ovoj oblasti kada je u pitanju praćenje primjene ove konvencije, donošenje strateških dokumenata od entitetskih vlada i Distrikta Brčko te kada je u pitanju primjena zakona", navela je Borovac.

Podsjetila je da je ove godine, na prijedlog Ministarstva, Parlamentarna skupština BiH izvršila izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, gdje je zabranjen svaki vid diskriminacije i po osnovu invalidnosti, što do sada nije bio slučaj čime je ojačan pravni okvir kada su u pitanju invalidne osobe, odnosno osobe s invaliditetom.

"Na taj način smo omogućili da postanu ravnopravni sa drugim građanima. Ali ono što je osnovno i što je nedostatak svih strateških dokumenata i zakona jeste nedovljno obezbjeđivanje finansija od nadležnih institucija", istaknula je Borovac.

Navodeći kako je vrijeme donošenja budžeta do kraja godine, kazala je da je to i prilika da pozovu vlasti na svim nivoima da u budžetima predvide potrebna sredstva za realizaciju strateških dokumenata, zakona i „da na taj način obezbijedimo da ove osobe budu ravnopravni članovi u društvu“.

Ministrica Borovac naglašava da su ostali veliki i krupni izazovi kad je u pitanju uklanjanje svih barijera, komunikacijskim i arhitektonskih, ostali su problemi u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, na polju rehabilitacije, resocijalizacije, inkluzivnog obrazovanja.

Napominje da je veoma bitno da ovo institucije vlasti zaista shvataju kao obavezu. Ističe da je osnovni problem nedostatak sredstava koja oni trebaju da obezbijede da se ovi dokumenti provode.

Ministrica mogućnost rješavanja pitanja osoba s invaldiditetom vidi i u saradnji vladinog i nevladinog sektora, napominjući da su u Ministarstvu prvi put ove godine izdvojili određena finansijska sredstva za organizacije osoba s invaliditetom što smatraju kao vid značajne pomoći u ovoj oblasti.

Predsjednica Udruženja paraplegičara oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida regije Doboj Dragica Beganović podsjetila je da je prošlo deset godina od usvajanja UN Konvencije, te da u BiH ima pomaka kada su u pitanju i zakonski propisi.

"Ali se mora još puno toga učiniti kako bi osobe s invaliditetom mogle u potpunosti samostalno da učestvuju u svim segmentima društva. Veoma je bitno da se poštuju zakonski propisi, međutim, često se ne poštuju", naglasila je Beganović.

Ukazala je na to da je situacija i dalje teška kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Po njenim riječima, treba obezbijediti sve uslove kako bi osobe s invaliditetom mogle da se zaposle i učestvuju ravnopravno sa drugim osobama. Napominje da to nisu samo arhitektonske barijere nego i komunikacione.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović smatra da je sedam dana aktivizma za zaštitu osoba s invaliditetom "apsolutno nedovoljno o čemu govori i Izvještaj Evropske komisije o stanju u BiH koja je naročito u segmentu zaštite ljudskih prava pokazala da zaštita osoba s invaliditetom nije na adekvatnom nivou".

Predsjednik Savjeta za lica sa invaliditetom na nivou BiH Zoran Dobraš je naveo da se ove godine navršava 10 godina od donošenja Konvencije, te da su gotovo sve analize koje su radile nevladine organizacije, ali i državni organi i institucije pokazale su da je napredak koji je učinjen na svim poljima nedovoljan i da Konvencija nije u potpunosti zaživjela.

"Ona jeste formalno postala dio obavezujućeg pravnog ambijenta u BiH, ali smo svjedoci da se ne primjenjuje na pravi način. Nismo osjetili pomak koji smo očekivali pri donošenju ove UN Konvencije", kazao je Dobraš, dodajući da će osnovni zadatak u narednom periodu biti insisitiranje na dosljednoj primjeni ove konvencije i svih domaćih i međunarodnih pravnih akata.