Dan državnosti
142

Obilježavanje u Potočarima: Sjećamo se onih koji su vjerovali u pravednu borbu protiv zločinaca

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježen 25. novembar Dan državnosti BiH.

Prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Nisvet Mujanović, čestitajući građanima Dan državnosti BiH i ukazujući na historijski značaj ovog datuma.

"Dan državnosti Bosne i Hercegovine je važan datum kojim se povezuje borba za slobodu naše zemlje u ratu od 1992. do 1995. godine sa antifašističkim otporom u Drugom svjetskom ratu, a činjenica da danas 75. godišnjicu uspostave moderne državnosti ne obilježavaju isti oni koji negiraju genocid u Srebrenici, povlači jasnu paralelu o pravoj i onoj drugoj strani historije. Svoj stav smo svi sami izabrali, i po pitanju ZAVNOBIH-a, i po pitanju genocida u Srebrenici. I zato je izuzetno važno što današnji dan obilježavamo u Srebrenici. I obilježavat ćemo sve dok bude nas, na ovom slobodnom komadu teritorije, koji je omeđen nišanima hiljada onih koji su ubijeni u najvećem pokolju na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, koji su životima platili da bismo mi danas mogli biti ovdje", rekao je tom prilikom Mujanović.

Izrazio je nadu da će nove generacije znanjem, obrazovanjem i dobrom vjerom učiniti sve da se nikada i nikome ne ponove masovne grobnice i koncentracioni logori, odnosno da se nikome ne ponovi Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Prijedor, Banja Luka, Stolac, Foča, Višegrad.

"To će uvijek biti naša poruka, i zato ćemo uvijek čuvati sjećanje na sve one koji su vjerovali u pravednu borbu protiv zločinaca, ma u kojem se trenutku historije oni tu borbu vodili i bez obzira na kojem mjestu na dunjaluku se ta borba vodila", poručio je Mujanović.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić svim građanima BiH je čestitao Dan državnosti, istaknuvši da su se polaganjem cvijeća i učenja Fatihe sjetili svojih najmiliji koji su dali živote za BiH.

"Poruka je da svake godine na ovaj datum dolazimo u što većem broju na ovo mjesto i na taj način pokažemo da oni koji su dali svoje živote nisu zaboravljeni", kazao je Fejzić.

Obilježavanju Dana državnosti BiH u Potočarima prisustvovali su, pored članova udruženja žrtava, potpredsjednik RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, predstavnici lokalne vlasti, zatim vjerskog, kulturnog života te akademske zajednice.