BiH
0

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u BiH

FENA
Svjetski dan turizma, koji se obilježava 27. septembra, Bosna i Hercegovina će dočekati u angažiranju turističkih radnika, građana i ostalih službi koje rade na promoviranju i razvoju ove značajne i sve perspektivnije privredne grane, saopćeno je iz Turističkog udruženja u BiH.

Promotivna zajednička kampanja turističkih struktura pod nazivom "Osmijeh za BiH" govori da aktivnosti na razvoju i unapređenju turističke ponude i mnogobrojne aktivnosti ne jenjavaju diljem zemlje.

Jedna od njih je Mediteran film festival koji počinje danas u Širokom Brijegu i traje do 8. septembra.

Organizatori obilježavanja Svjetskog dana turizma i kampanje su: Turističko udruženje u BiH, Turistička zajednica Federacije BiH i Turistička organizacija RS, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministrastvo okoliša i turizma Federacije BiH, Ministarstvo trgovine i turizma RS i Vlada Brčkog Distrikta, te RTV FBiH i RTRS.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, kako se navodi u saopćenju Turističkog udruženja u BiH, u okviru kampanje "Osmijeh za BiH", pokrenula je projekt "Ljetopis - sevdah u srcu" koji je počeo je u junu, a završava se u septembru. Ovaj projekt ima za cilj da promoviše sevdalinku kao turistički proizvod.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma, a u skladu sa ovogodišnjom kampanjom Svjetske turističke organizacije "Turizam otvara vrata ženi", Turistička organizacija Republike Srpske raspisala je konkurs za najbolju pojedinačnu turističku fotografiju, zatim za najbolju kolekciju turističkih fotografija i najbolju fotografiju o temi "Turizam otvara vrata ženi".

Najbolja fotografija urađena na području Republike Srpske iskoristit će se za promociju turističkih vrijednosti koja će dati doprinos predstavljanju Republike Srpske kao turističke destinacije.

Aktivnosti Turističke zajednice Bosansko - podrinjskog kantona u septembru će, između ostaloga, biti usmjerene na obilježavanje Međunarodnog dana planina (26. septembar).

Tog dana, na lokalitetu Bivolice, bit će organizirani e susreti planinara iz opština Goražde, Prača i Ustikolina. Bit će upriličena i edukacija o gorskoj službi spašavanja i prezentacija aktivnosti planinarskog društva Maglić iz Goražda.

Ovogodišnje završno događanje kampanje "Osmijeh za BiH" zabilježit će pokretači i nositelji dodjele priznanja turističkim subjektima, RTV FBiH i RTRS zajedno sa cjelokupnom turističkom strukturom Bosne i Hercegovine, u direktnom prijenosu 27.septembra u 20.05 sati. Tom prilikom na završnoj svečanosti u Domu mladih sumirat će se aktivnosti turističkog sektora BiH i dodijeliti priznanja "Zlatna turistička ruža".