BiH
0

Obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

FENA
Crveni križ FBiH i njegove kantonalne organizacije u saradnji sa službama za transfuziologiju u FBiH od 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, do 22. juna, Dana dobrovoljnih davalaca krvi FBiH, organizira kampanju "Dani otvorenih vrata" Crvenog križa i Transfuziologije, saopćeno je danas iz Crvenog križa FBiH.

U ovoj sedmici bit će intenzivirane aktivnosti s ciljevima podizanja nivoa svijesti opće populacije o značaju dobrovoljnog davanja krvi, animacije i regrutacije dobrovoljnih davalaca, održavanja kontinuiteta broja postojećih davalaca, povećanja broja darovanih jedinica krvi i broja darivalaca i unapređenja imidža Crvenog križa kroz ovu tradicionalnu aktivnost u kojoj vrši animaciju i regrutaciju davalaca, te organizira akcije davanja krvi na svim nivoima u kojima za potrebe transfuziologije godišnje prikupi više od 20.000 doza zdrave krvi.

CKFBiH će 22. juna u Brezi organizirati okrugli sto o temi "Značaj DDK i DDK kao javno-zdravstveni problem". Okruglom stolu će pored predstavnika Crvenog križa i dobrovoljnih davalaca krvi prisustvovati predstavnici Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te ostali predstavnici iz vladajućih struktura.

U ovom periodu na svim nivoima organiziranja Crvenog križa, dobrovoljnim davaocima krvi koji su krv davali 50 i više te 100 i više puta će se dodijeliti prigodna priznanja - plakete.

Dobrovoljno davalaštvo u cijelom svijetu osjetno opada, odnosno opada broj davalaca osobito mladih, a kako je čovjek jedini izvor krvi kao lijeka, medijska podrška u ovim danima za Crveni križ i transfuziologiju i zajednicu u cjelini bit će od nemjerljivog značaja u smislu jačanja nacionalne svijesti o humanom činu darivanja krvi i osiguranju neophodnih zaliha zdrave krvi, poručuju iz Crvenog križa FBiH.