Ispred Katedrale
0

Obilježavanje Međunarodnog dana volontera

Sarajevo-x.com
Veliki broj volontera iz Sarajeva izlaskom na ulicu sutra će obilježiti Međunarodni dan volontera, a glavna manifestacija održat će se ispred Katedrale, gdje će se dijeliti promotivni materijali, vodiči za volontere, baloni, a druženju volontera i građana pratit će Sarajevo Drum Orcestra.

Lokalni volonterski centar u Sarajevu okuplja 227 aktivnih volontera koji pružaju pomoć za preko 20 nevladinih i vladinih organizacija, škola, domova za socijalno zbrinjavanje. Samo u ovoj godini volonteri su obavili više od 13.000 volonterskih sati, što kada se prevede u radni staž iznosi sedam godina radnog staža.

U BiH je do sada otvoreno 10 volonterskih centara u 10 gradova.

Vrijednost obavljenog rada kada se računa po najnižoj plati u FBiH iznosi 58.000 KM. Volonterskim radom obuhvaćeno je preko 500 korisnika koji su uglavnom osobe sa invaliditetom i socijalo ugrožene osobe.

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, proglasili su Ujedinjeni narodi 1985. godine. Od tada širom svijeta, vlade, UN i civilno društvo provode individualne ili zajedničke akcije s ciljem obilježavanja Međunardonog dana volontera, kako bi sve aktivnosti koje uključuju volontiranje učinile vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.