BiH
0

Obilježavanje godišnjice konvencije o pravima djeteta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
UNICEF u Bosni i Hercegovini podržat će brojne aktivnosti obilježavanja 20-te godišnjice Konvencije o pravima djeteta, saopćeno je iz te organizacije UN-a.

Konvencija je, kako se navodi, prva pravnoobavezujuća međunarodna konvencija za promociju ljudskih prava svakog djeteta. Od 20. novembra 1989., kada je usvojena u Generalnoj skupštiti UN-a , postigla je gotovo univerzalnu prihvaćenost, budući da su je do danas ratificirale 193 potpisnice.

“Konvencija je promijenila položaj djece, unaprijedila dostupnost osnovnih socijalnih usluga, kao što su zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita. Također je unaprijedila rodnu ravnopravnost i artikulirala dječije učešće u donošenju odluka kao osnovno pravo.” – rekla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.

UNICEF i nadležne institucije pozvale su djecu, njihove roditelje, škole, međunarodne i domaće nevladine organizacije, kao i medije iz svih dijelova BiH, da se priključe obilježavanju tog datuma.

Između ostalog, 16. novembra bit će obavljeno imenovanje prvog UNICEF ambasadora za BiH, u utorak, 17. novembara, UNICEF i Općina Novi Grad Sarajevo otvarit će na Ali-pašinom polju prvi Integrirani centar za rani razvoj djece, u okviru inicijative “Najbolji početak za svako dijete”.

U utorak bi trebao biti upriličen i “Otvoreni dijalog sa djecom”, a diskusija će biti organizirana u saradnji sa Parlamentarnom komisijom za ljudska prava i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i okrugli sto u organizaciji Federalnog zavoda za javno zdravstvo i UNICEF-a, o nutritivnom statusu djece i žena u BiH.

U petak, 20. novembra, na Međunarodni dan djeteta, Ministarstvo civilnih poslova i UNICEF su organizatori Konferencije o pravima djeteta, u Parlamentu BiH.

Tom prilikom, UNICEF će predstaviti svoj najznačajniji globalni izvještaj “Položaj djece u svijetu” fokusiran na analizu rezultata 20 godina otkako je Skupština Ujedinjenih nacija usvojila Konvenciju o pravima djeteta.

Centralni događaj tokom Međunarodnog dana djeteta bit će prezentacija "Zida dječijih želja i zahtjeva", na ulazu u zgradu Parlamenta BiH u Sarajevu i u Dječijem pozorištu u Banjoj Luci.

UNICEF je prisutan u više od150 zemalja i teritorija kako bi dao doprinos stvaranju svijeta u kome su ostvarena prava svakog djeteta, u skladu sa mandatom koji mu je odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

U proteklih 20 godina, vođen Konvencijom o pravima djeteta, UNICEF djeluje u cilju poboljšanja dječijeg zdravlja i pravilne ishrane, unaprijeđenja kvaliteta osnovnog obrazovanja, zaštite djece od nasilja i eksploatacije, te zagovara dječije učešće u političkom, socijalnom i ekonomskom razvoju njihovih zajednica.