{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje Dana žena Osmomartovskim maršem kroz Sarajevo

F
6.3.2013. u 16:42
2
1
Obilježavanje Dana žena Osmomartovskim maršem kroz Sarajevo
2
Obilježavanje Dana žena Osmomartovskim maršem kroz Sarajevo
Fondacija CURE poziva u petak sve individue, organizacije, formalne i neformalne grupe na zajedničko obilježavanje 8. marta - Međunarodnog dana žena.
Ovo je peta godina zaredom kako aktivistkinje i aktivisti organizuju Osmomartovski marš, što je pokazatelj ustrajnosti i posvećenosti ideji zalaganja za ravnopravan položaj žena u BiH, kao i u cijelom svijetu koju su započele naše pretkinje i heroine.

Okupljanje građana i građanki planirano je u petak ispred Zemaljskog muzeja od 11.30 sati. U 12 kreće se na marš koji će se kretati od Zemaljskog muzeja prema Trgu djece Sarajeva (plato ispred BBI centra), gdje će aktivistkinje Fondacije CURE zajedno sa aktivistima i aktivistkinjama drugih organizacija koje će podržati marš, dijeliti promotivni materijal i informirati građane i građanke o 8. martu i položaju žena u BiH.

Ovim maršem želimo još jednom ukazati na zakone koji se ne implementiraju i na taj način podstaći vlasti da shvate njihovu važnost i prihvate svoju odgovornost u kreiranju jednakog i jednakopravnog društva za sve građane i građanke.

Fokus ovogodišnjeg Osmomartovskog marša stavljen je na sve žene koje trenutno proživljavaju različite vrste nasilja (fizičkog, psihičkog, verbalnog, ekonomskog ....). Skrenuti pažnju na probleme sa kojima se susreću žene u svim sferama društva, na seksizam koji je prisutan u bh. društvu, govor mržnje i mizoginiju koja se svakodnevno ispoljava u privatnom i javnom prostoru (od ulica bh. gradova do vladinih institucija), verbalnu diskriminaciju i seksualni terorizam kojeg žene svakodnevno trpe.

Također, ovim putem želimo podržati i solidarisati se sa aktivistkinjama iz Egipta koje svakodnevno doživljavaju nasilje i svojim protestom zahtjevaju ravnopravan status u društvu i bolje uslove za život. Saksualni terorizam se u velikoj mjeri koristi od strane egipatske rulje kako bi zastraštio, obezvrijedio i ponizio aktivistkinje tokom protesta koji se održavaju na Tahrir trgu u Egiptu.

Poruku koju želimo da pošaljemo mirnim maršem na Međunarodni dan žena je da konačno svi/e subjekti društva shvate koliko je sigurnost (UN Rezolucija 1325) važna, koliko je nasilje raspostranjeno u svakodnevnom životu i da počnu osuđivati sve oblike nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, te da se osiguraju strategije koje će obezbjediti da sve osobe koje vrše nasilje budu sankcionisane, navodi se u sopćenju Fondacije CURE.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: