SDU BiH
0

Obilježavanje Dana RS-a ne smije biti Izetbegovićev alibi za vođenje politike kompromisa

FENA
Izjava Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, da Bošnjacima ne smeta obilježavanje dana Republike Srpske, s aspekta državotvornosti Bosne i Hercegovine ne smije i ne može biti njegov alibi za dobijanje komplimenata na račun kooperativnosti i stvaranja ambijenta za vođenje politike kompromisa, stav je Socijaldemokratske unije (SDU) BiH.

Rukovodstvo ove stranke podržava politiku razgovora i dijaloga između domaćih političara, ali negdje mora postojati granica ispod koje se ne može ići u devalviranju patriotskih osjećanja pripadnosti državi BiH, rečeno je u saopćenju Pres-službe SDU BiH.

"Izetbegović je prećutno dajući podršku obilježavanju 9. januara 1992. godine kao dana RS-a, previdio činjenicu, da je taj datum u tom trenutku predstavljao državni udar na Ustav SR BiH i nagovještaj stradanja, progona i genocida, u prvom redu bošnjačkog naroda, koji je kasnije usljedio", podsjeća se u saopćenju.

Potvrda ovome je, navodi se dalje u saopćenju, činjenica da je većina vojnog i političkog rukovodstva tadašnjeg SDS-a osuđeno ili im se još sudi za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Iz SDUBiH su predložili da ukoliko se u BiH želi graditi zdravi kompromis i prihvatljiv politički ambijent, Izetbegović bi trebao sugerirati predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću da je konačno došlo vrijeme da se RS distancira od pogubne politike Radovana Karadžića, a ne da aktuleno rukovodstvo RS-a i SNSD-a slaveći 9. januar 1992. godine i dalje nastavlja kontinuitet ostvarivanja ratnih ciljeva paljanskog rukovodstva SDS-a.