{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje Dana planete zemlje 19. aprila u Vjetrenici

F
15.4.2008. u 10:25
0
0
Obilježavanje Dana planete zemlje 19. aprila u Vjetrenici
0
Obilježavanje Dana planete zemlje 19. aprila u Vjetrenici
Akademija nauka i umjetnosti BiH i Speleološka udruga Vjetrenica – Popovo polje organiziraju 19. aprila svečanost u povodu Dana planete Zemlje, a koja će se održati u špilji Vjetrenica, pećini s najbogatijim živim svijetom.
Obilježavanje Dana planete Zemlje tradicionalno organiziraju Akademija nauka i umjetnosti i Speleološka udruga Vjetrenica – Popovo polje kako bi podsjetile na planetarne, a nedovoljno priznate vrijednosti bh. prirode.

Tijekom svečanosti, pored obilaska dijela Vjetrenice i upoznavanja s njezinim vrijednostima, predviđena je primopredaja koštanih ostataka tri leoparda i špiljskog medvjeda, a koje su prošle jeseni iskopali stručnjaci u Vjetrenici i koji su do kraja ožujka prolazili znanstvenu obradu i pripremu za trajno čuvanje.

Na svečanosti će, pored organizatora biti prisutno i izaslanstvo Državne komisije za suradnju s UNESCO-om BiH, a pozivi su upućeni i nadležnim ministrima iz Federacije i Hercegovačko-neretvanske županije te Uredu visokog predstavnika.

Planetarna vrijednost Vjetrenice, kao dijela Dinarskog krša u BiH, ogleda se u najvećem podzemnom biodiverzitetu na svijetu. Iako je krajem 2004. kandidirana za Svjetsku listu kao prvo prirodno bh. dobro, postupak ne nije pomakao od počeka, a krajem prošla godine Komisija za nacionalne spomenike je osporila njezine vrijednosti izjednačujući ih s dijelom arhitektonske cjeline sela Zavale. Zaključci o prevrednovanju njezine kategorije zaštite s nežive prirode u visokovrijedan rezervat faune, te zaključci o potrebi rješavanja njezina zakonskog, financijskog i kadrovskog stanja, doneseni su još 2004., ali još nisu ostvareni.

Ovogodišnja svečanost u povodu Dana planete Zemlje odvija se u okolnostima zanemarivanja i daljnjih uništenja prirodne baštine u BiH. To se ogleda u industrijskoj eksploataciji rijeka, šuma i stijena bez poštivanja potrebne zaštite, u nepostojanju ili nefunkcioniranju tijela za zaštitu prirode, te u ponižavajućem odnosu prirodne baštine prema političkim aspektima kulturne baštine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: