BiH
0

Obilježavanje dana franjevačke provincije Bosne Srebrene

FENA
Posebnim programom u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu, pripadnici franjevačke provincije Bosne Srebrene obilježavaju danas, na Dan Uzvišenja svetog Križa, dan svoje provincije.

Istovremeno, danas Bosna Srebrena obilježava u svojoj tradiciji veoma popularan Kapitul na rogožinama, druženje i predavanja čija tradicija seže još iz vremena osnivača ovog reda Svetog Franje Asiškog, kada su se franjevci, dok su bili još u Italiji, svi okupljali i provodili nekoliko dana zajedno kako bi skupili snage i radosti da bi svijetu išli dalje naviještati Franjinu fascinaciju Bogom i Božijim stvorenjima.

Na programu je bila i sveta misa, koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Đolan. Svečanosti su prisustvovali i članovi ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji nije mogao lično doći na svečanost jer se nalazi u posjeti Austriji.

Provincija je danas također primila u svoju zajednicu sedmoricu nove braće, tako da će ukupan broj ravnopravnih članova u čitavoj zajednici biti 311.

Fra Mijo je u razgovoru s novinarima posebno naglasio značaj prijema novih članova, jer zajednica koja se ne obnavlja postupno je osuđena na nestajanje.

  • Činjenica da i u ovom vremenu, depresivnom u svakom pogledu, dolaze novi mladi ljudi, oduševljeni našim stilom života. U tome vidimo prvenstveno Božiji dar, ali istovremeno i znak da Bog hoće nešto s nama, da hoće da nastavimo svoju sedmostoljetnu tradiciju živeći solidarno s "rubnim ljudima", kojih, nažalost, danas ima i na pretek, poručio je fra Mijo.

Provncija Bosna Srebrena ima svoje kratkoročne i dugoročne programe, o čemu će se, zajedno sa konkretnim problemima, razgovarati danas na posebnom zatvorenom sastanku članova zajednice.

  • Mi tu jasno, u tolerantnoj, ali kritičkoj atmosferi analiziramo šta smo uradili, šta smo propustili, gdje smo pogriješili..., rekao je fra Mijo.

Naveo je da se ni franjevci danas ne mogu isključiti od politike, jer su dio društva.

  • Kada analiziramo svoj život kažemo da živimo dvije dimenzije koje čine cjelinu našeg reda i svakog fratra. Imamo tzv. mističku dimenziju, koja je vjerski utemeljena, ali ako nosimo jednu viziju života jasno je da je želimo realizirati u jednom konkretnom društvu, a to znači i baviti se političkim stvarima, rekao je on.

Govoreći na kraju o položaju franjevaca danas u BiH, fra Mijo je kazao da franjevci osjećaju da su dobrodošli u ovom društvu i da su od jednog velikog broja ljudi cijenjeni i voljeni, što nije nevažno.

  • Da budem samokritičan, u nekim situacijama mi smo u ovom društvu, u odnosu na druge slojeve i našega naroda i kompletnog društva, čak i privilegirani, rekao je provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Đolan.