BiH
18

Obilježavanje Dana državnosti uz podsjećanje na 70 godina Deklaracije o pravima građana BiH

Piše: E.S.H.
Dom ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor" iz Sarajeva danas je organizovalo panel diskusiju o temi "70 godina Deklaracije o pravima građana Bosne i Hercegovine" na kojoj su učestvovali bh. akademici.

Njihova želja bila je podsjećanje na jedan od najvećih datuma iz novije historije BiH i na jedan od značajnih dokumenata, koje su usvojili vijećnici ZAVNOBiH-a 1944. godine te na taj način afirmisali i unaprijedili ustavno-pravni položaj građana, naroda i nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Uvodno izlaganje na panel diskusiji je imao Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor". Halilović je govorio o značaju Deklaracije o pravima građana.

"Deklaracija koja je donesena na drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu izuzetno je značajna za poštivanje multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u BiH, jer promoviše, štiti i unapređuje do tada nepojmljiva ljudska prava, kao što su lična sloboda, ravnopravnost spolova, pravo na žalbu, pritužbu i pravo da niko ne bude optužen dok se ne provede kompletan sudski proces", kazao je Halilović.

Rizvan Halilović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Rizvan Halilović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Podsjetio je na činjenicu da se Dan državnosti obilježava u jednom dijelu BiH, te je uputio apel vladinim institucijama da donesu zakon o državnim praznicima i ujednače kriterije o svemu što nas čini integralnim društvom i društvom BiH,kako bismo ušli u Evropsku uniju i NATO pakt.

Zijad Hasić, sekretar Udruženja demokratskih pravnika, je kazao kako je Deklaracija o pravima građana BiH dosta slična Deklaraciji UN-a.

"Ona je akt koji je narodu BiH u vrijeme rata ukazao na to šta ih čeka poslije rata i kako će se nova vlast odnositi prema građaninu kroz njegova ljudska prava i slobode. Ova deklaracija je pokazala kako će se postaviti nova vlast i ona jača poziciju AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a. ZAVNOBiH je kroz Deklaraciju dobio snagu i kvalitet, a ona je jedan od stubova ZAVNOBiH-a koji će kasnije preću u Narodnu skupštinu", podsjetio je Hasić.

Zijad Hasić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zijad Hasić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Prof. dr. Džemal Najetović je podsjetio da je prilikom obilježavanja 50. godine ZAVNOBiH-a Narodna skupština RS-a poništila odluke donesene u Mrkonjić Gradu, a među njima i odluku da 25. novembar bude Dan državnosti cijele BiH.

"Na njima je da to verifikuju. Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH u Službenom listu BiH, odlučeno je da se ovaj dan obilježava Danom državnosti BiH. Međutim, Skupština RS je poništila ovaj Zakon, mislim da je partizansko pravosuđe bilo neprihvatljivo i da su bile neke nove tendencije i opcije, utjecaj bez krune iz Londona je bio malo jači nego u prethodnom sistemu i zato se danas u Federaciji slavi Dan državnosti", kazao je profesor Najetović.

Džemal Najetović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Džemal Najetović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Pozvali su sve nevladine organizacije da izvrše snažan pritisak na sve državne institucije da posvete mnogo veću pažnju zajedničkim vjekovnim vrijednostima i zajedničkim državnim praznicima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.