BiH
0

Obilježavanje četvrte godišnjice smrti Alije Izetbegovića

FENA
U povodu obilježavanja četvrte godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine danas je u sklopu Memorijala "Kovači" otvoren Muzej "Predsjednik Alija Izetbegović".

U prisustvu članova Izetbegovićeve porodice predstavnika javnog, političkog kulturnog i društvenog života BiH, te predstavnika međunarodnih organizacija i članova diplomatskog kora u BiH muzej koji nosi ime prvog predsjednika neovisne RBiH otvorili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i predsjednik Savjeta Muzeja dr. Denis Zvizdić.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik SDA Sulejman Tihić ukazao je na značaj čuvanja sjećanja na čovjeka i državnika čija je sudbina neraskidivo vezana za noviju povijest Bosne i Hercegovine i njeno utemeljenje kao neovisne i demokratske države.

Istaknuo je Izetbegovićevu spremnost na dijalog i odlučnost u odbrani načela i vrijednosti na kojima se zasniva uspostava države BiH po mjeri svih njenih naroda i građana - zemlje orijentirane ka članstvu u evroatlantskim integracijama - Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Prema Tihićevim riječima, prvi predsjednik Predsjedništva RBiH bio je čovjek i državnik koji je uživao poštovanje Istoka i Zapada i čovjek čija je vizija Bosne i Hercegovine kao multietničke države ravnopravnih naroda i građana i danas jednako aktuelna.

Stalna muzejska postavka vrijednih eksponata svjedoči o ličnosti i djelu Alije Izetbegovića te odbrani BiH.

Smještena u unutrašnjosti dviju kapi-kula povezanih bedemom, postavka nudi fragmente iz Izetbegovićevog privatnog i političkog života (Kula Ploča), kao i sjećanje na odbranu BiH (kula Širokac).

Na skupu posvećenom otvaranju Muzeja uručene su monografije posvećene Aliji Izetbegoviću.

Brojni poštovaoci ličnosti i djela Alije Izetbegovića danas su obišli njegov mezar na Kovačima i odali počast prvom predsjedniku Predsjedništa RBiH i vrhovnom komandantu Armije RBiH.

Kako je planirano, u večernjim satima bit će upriličena Akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo na kojoj će o Izetbegovićevoj ličnosti i djelu govoriti član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.