Tjentište
0

Obilježavanje 67. godišnjice Bitke na Sutjesci

SRNA
U organizaciji Odbor za njegovanje tradicija odlobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske (RS) na Tjentištu će danas biti obilježena 67. godišnjica Bitke na Sutjesci.

Prema programu obilježavanja, za 11.00 časova planirano je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik i spomen kosturnicu na Tjentištu, a u 11.20 obraćanje zvaničnika.

Ranije je najavljeno da će se gostima obratiti srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović i predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić.

Na Tjentištu će biti priređena i izložba fotografija posvećena bitki na Sutjesci, poznatijoj kao Peta ofanziva, koja je trajala od 15. maja do 15. juna 1943. godine, i bogat kulturno-zabavni program.

Za bitku na Sutjesci u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen je i naziv operacija "Švarc" njemačkih trupa. Cilj operacije bilo je razbijanje grupa otpora i uspostavljanje čvrste kontrole nad jadranskim zaleđem za slučaj iskrcavanja saveznika.

Borba je počela 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine partizanskih snaga na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore,  a završila se 15. juna 1943. probojem obruča i probojem glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) u BiH.

U ovoj bici bilo je angažovano 126.000 pripadnika okupatorskih snaga, sa većim brojem tenkovskih i artiljerijskih jedinica i avijacije, dok je malobrojnije partizanske snage od 20.000 vojnika bile svrstane u četiri divizije.
U Petoj neprijateljkoj ofanzivi poginulo je više od 7.000 partizana, među kojima i 43 narodna heroja.

Ovo je bila i po obimu i po broju poginulih vojnika, najveća do tada preduzeta operacija na prostoru Jugoslavije, a karakteriše je krajnje zalaganje vojnika obje strane na izuzetno teškom terenu. 

U posebno teškoj situaciji bila je operativna grupa NOVJ, koja je na slabo nastanjenom području ostala bez izvora hrane. I pored gladi, vrlo teških gubitaka, ekstremnih fizičkih napora i neprekidnih oštrih borbi snage NOVJ zadržale su visok moral, disciplinu, borbenu koheziju i ubojitost, što im je priznao i neprijatelj.

Bitka na Sutjesci je zbog toga postala simbol izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i moralne čvrstine u najtežim iskušenjima.