{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje 20 godina od reaktiviranja najstarije Medrese u Mostaru

10.9.2015. u 15:55
101
Obilježavanje 20 godina od reaktiviranja najstarije Medrese u Mostaru
101
Povodom obilježavanja 20 godina od reaktiviranja najstarije i najpoznatije Medrese u Mostaru, Karađoz-begove medrese, danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljena četiri sadržaja koja će biti upriličena povodom ove manifestacije.
Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru, kazao je kako uz navedeni jubilej obilježava i 458 godina od osnivanja navedene ustanove. Glavna manifestacija povodom jubileja "20 godina sa vama" je svečana akademija koja će se održat u petak, 18. septembra, od 18 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

Medresa je osnovana 1557. godine. U Osmanskom periodu i periodu austrougarske vladavine Karađoz-begova medresa je predstavljala najveću obrazovnu instituciju u gradu Mostaru, gdje su predavali najpoznatiji učenjaci različitih disciplina. Medresa je neprestano radila do 1918. godine, nakon čega je njen rad bio obustavljen 77 godina", kazao je Tulek. Od 1995. godine Karađoz-begova medresa nastavila je svoj rad. Odnedavno se nastava odvija u novom objektu koji zadovoljava sve standarde za savremeno odvijanje nastave.

"U kompleksu nam nedostaje samo sportska dvorana za koju je već u izradi projekat. Ove školske godine medresu pohađa 270 učenika raspoređenih u 11 odjeljenja. Od prošle godine medresa radi po novom nastavnom planu i programu koji je još više prilagođen gimnazijskom nastavnom planu i programu, pri čemu su reducirani časovi teoloških predmeta, a uvedeni su časovi prirodnih nauka. Smatram da će takvo što dati još veće znanje našim učenicima, a pružit će im se dodatna prilika da mogu studirati tehničke i prirodne nauke", dodao je Tulek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: