{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje 150 godina rođenja Sigmunda Freuda

F
4.5.2006. u 18:41
0
0
Obilježavanje 150 godina rođenja Sigmunda Freuda
0
Obilježavanje 150 godina rođenja Sigmunda Freuda
Povodom 150. godišnjice rođenja "oca psihoanalize" Sigmunda Freuda austrijska ambasada u BiH oglasila se saopćenjem za javnost.
Austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer ističe da mnogobrojne inicijative koje uključuju najrazličitije oblasti umjetnosti i nauke dokazuju da je samo mali broj ličnosti izvršio tako značajan utjecaj na razvitak današnje kulturne historije i da je malo koji naučnik potakao diskusiju o čovjekovom razumijevanju samoga sebe u jednoj takvoj mjeri kao osnivač psihoanalize, saopćeno je iz austrijske ambasade.

Sigmund Freud rođen je 6. maja 1856. u Freibergu (Moravska). Njegova porodica se kasnije seli u Beč gdje je Freud živio 47 godina. Međutim, 1938. je prisiljen da bježi od nacista, te odlazi u London, gdje godinu dana kasnije i umire.

Njegove revolucionarne metode liječenja psihičkih oboljenja počivaju na slobodnim asocijacijama i tumačenju snova. I pored česte kritike Freud važi za jednog od najvećih i najznačajnijih mislioca 20. stoljeća.

Privatna zadužbina Sigmund Freud, organizacija usko vezana za Muzej Sigmunda Freuda, (nekadašnji stan i ordinacija Sigmunda Freuda na adresi ulici Berggasse 19 pretvoreni su u muzej) organizira u 2006. godini - godini Freuda – u suradnji s različitim partnerima mnogobrojne izložbe, simpozije i kulturne događaje u Austriji i inozemstvu.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer preuzeo je u Austriji pokroviteljstvo nad godinom Freuda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: