BiH
0

Obilježavanje 15. godišnjice 105. motorizovane brigade armije RBiH

FENA
Podjelom novčane pomoći za 20 socijalno ugroženih porodica pripadnika 105. motorizovane brigade danas je počelo obilježavanje 15. godišnjice od formiranja te brigade Armije RBiH.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Hasena Sofović istaknuli su da je ta općina i ove godine organizirala niz prigodnih aktivnosti na obilježavanju godišnjice i 18. februara - Dana 15. mtbr. čiji su hrabri borci sudjelovali u bitkama za odbranu Sarajeva i BiH.

Centralna manifestacija obilježavanja planirana je za 17. februar u 12 sati na spomen-obilježju Mala kula na Grdonju na kojoj će biti evocirana sjećanja na ulogu i doprinos te jedinice odbrani Sarajeva i BiH. Toga dana od 10 do 12 sati za sve zainteresirane bit će organiziran prijevoz s trolejbuske stanice preko puta zgrade Općine Centar.

U današnjem obraćanju novinarima predstavnici općinskih boračkih organizacija istaknuli su da bi na lokalitetu Mala kula na Grdonju u proljeće trebalo da počne i prva faza izgradnje spomen-parka sa spomen-sobom 105. motorizovane brigade. Sredstva za prvu fazu tog projekta osigurala je Općina Centar.

Za sutra je predviđeno polaganje cvijeća na mezarja i groblja poginulih i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj bi trebalo da budu dodijeljene i nagrade za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola o temi 105. motorizovane brigade.

U okviru vjerskog dijela obilježavanja planirani su tevhidi u više džamija, parastos u Staroj pravoslavnoj crkvi, te misa zadušnica u Crkvi sv. Josipa na Marijin- Dvoru.