Obilježavanje 1. decembra, Dana borbe protiv AIDS-a

F
FENA
1.12.2009. u 07:08
0
1
Obilježavanje 1. decembra, Dana borbe protiv AIDS-a
0
Obilježavanje 1. decembra, Dana borbe protiv AIDS-a
Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine saopćio je da su njegove aktivnosti na obilježavanju ovog datuma započele radionicom "Edukacija o reproduktivnom zdravlju metodom 'mladi-mladima'" koja je od 19. do 22. novembra održana u Vogošći.
Educirana su 22 volontera iz sedam kantona, a u narednom periodu će timovi edukatora prenositi znanja o reproduktivnom zdravlju vršnjacima u svojim sredinama.

Radi edukacije o postojanju HIV/AIDS-a i smanjenja rizičnog ponašanja posebno među mladima, organizacije Crvenog križa će 1. decembra postaviti posebne informativne štandove u više općina te dijeliti promotivni materijal i mašnice, najavljeno je.

Crvena traka je opći simbol za solidarnost s ljudima koji su HIV pozitivni i onima koji žive s AIDS-om. Ujedinjuje ljude u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti.

Internacionalni je simbol svjesnosti o problemu HIV/AIDS-a te nade da će se AIDS epidemija, bolest i patnje jednog dana završiti.

Crvenu traku može nositi svako, pokazujući solidarnost sa 40 miliona ljudi širom svijeta koji žive s HIV/AIDS-om.

Crvenu traku je 1991. godine osmislila Kompanija “Visual AIDS” iz New Yorka, a ona je ubrzo postala dobro poznat simbol koji daje nadu društvu da će ova bolest biti izlječiva, saopćio je Crveni križ Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: