{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje 1. decembra, Dana borbe protiv AIDS-a

F
1.12.2009. u 07:08
0
1
Obilježavanje 1. decembra, Dana borbe protiv AIDS-a
0
Obilježavanje 1. decembra, Dana borbe protiv AIDS-a
Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine saopćio je da su njegove aktivnosti na obilježavanju ovog datuma započele radionicom "Edukacija o reproduktivnom zdravlju metodom 'mladi-mladima'" koja je od 19. do 22. novembra održana u Vogošći.
Educirana su 22 volontera iz sedam kantona, a u narednom periodu će timovi edukatora prenositi znanja o reproduktivnom zdravlju vršnjacima u svojim sredinama.

Radi edukacije o postojanju HIV/AIDS-a i smanjenja rizičnog ponašanja posebno među mladima, organizacije Crvenog križa će 1. decembra postaviti posebne informativne štandove u više općina te dijeliti promotivni materijal i mašnice, najavljeno je.

Crvena traka je opći simbol za solidarnost s ljudima koji su HIV pozitivni i onima koji žive s AIDS-om. Ujedinjuje ljude u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti.

Internacionalni je simbol svjesnosti o problemu HIV/AIDS-a te nade da će se AIDS epidemija, bolest i patnje jednog dana završiti.

Crvenu traku može nositi svako, pokazujući solidarnost sa 40 miliona ljudi širom svijeta koji žive s HIV/AIDS-om.

Crvenu traku je 1991. godine osmislila Kompanija “Visual AIDS” iz New Yorka, a ona je ubrzo postala dobro poznat simbol koji daje nadu društvu da će ova bolest biti izlječiva, saopćio je Crveni križ Federacije BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: