Vlada KS-a
0

Obilazak radova na vodosnabdijevanju Rakovice

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić s ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abidom Jusićem obišao je danas radove na vodosnabdijevanju Rakovice i uređenju groblja Vlakovo.

Radovi se realiziraju u sklopu projekata koji se finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo za 2008.

Delegacija je obišla je filter postrojenje Bosne na izvorištu Bačevo, odakle će se snabdijevati čitavo područje, te rezervoar Blažuj, kako bi na terenu upoznali dinamiku radova. Od filterskog postrojenja Bosne do rezervoara u Blažuju radi se i potisni cjevovod.

Projekt "Vodosnabdijevanje Rakovice" je strateški projekt ne samo za općinu Ilidža već i čitav KS. U projekt je do sada uloženo oko 10.000.000 KM, a rok je da do 15. septembra taj rezervoar bude u potpunosti gotov, kazao je načelnik Općine Ilidža Amer Ćenanović.

Prije mjesec dana krenulo se s polaganjem cjevovoda od rezervoara u Blažuju do rezervoara u Gladnom polju. Završen je tender za rezervoar u Gladnom polju i u roku od 15-ak dana će početi izgradnja tog rezervoara, kazao je Ćenanović dodavši da je polaganje cijevi od rezervoara u Gladnom polju do Rakovice počelo prije tri-četiri mjeseca.

Dodao je da bi se završio primarni sistem vodosnabdijevanja za Rakovicu potrebno je još izgraditi dvije pumpne stanice koje će snabdijevati ta dva rezervoara.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić naglasio je da je strateško opredjeljenje Vlade KS-a da riješi snabdijevanje vodom građane Kantona, a u toku je realizacija projekata vodosnabdijevanja Rakovice i Dobroševića.

Tokom obilaska groblja Vlakovo, delegaciju KS-a je o dinamici radova na terenu upoznao direktor KJKP „Pokop“ Nuko Grebović.

U toku je realizacija Projekta proširenja gradskog groblja Vlakovo, a ove godine za tu namjenu je izdvojeno iz budžeta KS-a 3.000.000 KM.

Radovi na proširenju groblja Vlakovo su u toku. Lijeva strana je urađena i isparcelisana su grobna mjesta. Desna strana - brdo se tretira kaskadno po ugledu na groblje u Krapini, a u toku je rekonstrukcija platoa ispred kapela i uređenje sedam grobnih polja koja se nalaze s desne strane, kazao je direktor KJKP „Pokop“ Nuko Grebović dodavši da će plato biti završen za 15 dana, a brdo i sedam aleja do kraja godine.

Nabavljena su i četiri vozila, dva civilna i dva za pogrebne djelatnosti. Radi se o eko vozilima iz Mađarske. Jedno civilno vozilo će biti postavljeno na Barama, a jedno na Vlakovu koje će služiti za odvoženje iznemoglih osoba i invalida do grobnog mjesta i povratka na kapiju.

Direktor KJKP „Pokop“ je naglasio da je osiguran dovoljan broj grobnih mjesta za sve građane KS-a još za deset mjeseci.

Vezani članci