BiH
0

Obilazak radova na rekonstrukciji dijela kolektora Bjelašnica-Hadžići

Sarajevo-x.com
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić i saradnici, direktor KJU za zaštićena prirodna područja Osman Delić i izvršni direktor pogona Kanalizacija u KJKP Vodovod i Kanalizacija Nermin Drnda, obišli su danas radove na rekonstrukciji fekalnog kolektora Bjelašnica-Igman-Hadžići.

U toku je rekonstrukcija dijela kolektora dužine od 1850 metara na potezu od Radave vode do skakaonica na Kabalovu. Radovi teku predviđenim tempom i do sada je zamijenjeno oko 1400 metara dotrajale kanalizacione mreže do Planinarskog doma Bosanski zambak. Ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale preostali radovi bi trebali biti završeni do kraja godine.

Kako je naglasio direktor Drnda cilj ovog projekta je sprečavanje isticanja fekalnih otpadnih voda u podzemlje slivnog područja, odnosno izvorište rijeke Bosne. "Na taj način štitimo kvalitet vode Vrela Bosne, ali i kvalitet podzemnih voda u Sarajevskom polju odakle se crpi voda za piće", istakao je Drnda.

Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji ovog dijela kolektora je 460.000 KM. Sredstva za ovu namjenu su osigurana iz kredita Svjetske banke iz tzv. komponente "A" za rekonstrukciju kanalizacione mreže. Završetkom ovih radova bit će rekonstruisano pet od ukupno18 kilometara kolektora. Ministar Jusić izrazio je očekivanja da će se realizacija ovog važnog projekta nastaviti i to na dionici Mrazište-Kabalovo u dužini od tri kilometra.

"Također je riječ o prioritetnoj dionici sa stanovišta neutralisanja negativnih utjecaja otpadnih voda na podzemlje. Za ovu namjenu potrebno je izdvojiti oko 1.500.000 KM", istakao je ministar Jusić. Prema njegovim riječima Kanton Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacija na ova sredstava konkurisali su preko Fonda za zaštitu okoliša FBiH te se očekuje da bi uskoro mogla biti i odobrena.

Radove na rekonstrukciji kolektora od Radave vode do skakaonica na Kabalovu izvodi firma Mibral.