Zbog trase koridora Vc
0

Obhođaš: 'Moguće ugrožavanje Blagaja i Počitelja'

SRNA
Počitelj
Počitelj
Ministar prostornog uređenja Federacije BiH Salko Obhođaš izjavio je da rješenje iz idejnog projekta Ministarstva komunikacija i transporta za trasu Koridora Vc nije urađeno u skladu sa načelima prostornog planiranja i da bi u znatnoj mjeri moglo ugroziti nacionalne spomenike Blagaj i Počitelj.

Prema njegovim riječima, zbog toga je Federalno ministarstvo prostornog uređenja od nosilaca izrade Prostornog plana zatražilo da, nakon stručnih analiza, utvrde optimalnu trasu, koja će zaštiti nacionalne spomenike na navedenom području.

"Na tačkama Počitelj i Blagaj došlo je do mikropomjeranja zbog zaštite kultuno-istorijskog naslijeđa", rekao je Obhođaš za sarajevsko "Oslobođenje".

Federalni ministar je negirao nadležnost BiH za urbanistička pitanja, ističući da je ta oblast, prema Ustavu FBiH, u isključivoj nadležnosti Federacije.

Izmjenjena trasa, koju je prije dva dana Federalna vlada usvojila preglasavanjem hrvatskih ministara, povod je za njihovu najavu da do daljeg neće učestvovati u radu Vlade FBiH.

Mediji tvrde da je razlog za najavljeno povlačenje hrvatskih ministara to što nova trasa zaobilazi parcele koje su u posjedu visokih hrvatskih zvaničnika u BiH, a preko kojih je prolazila ranija trasa auto-puta i koji bi, da je ona zadržana, dobili veliki novac od države.