BiH
0

Obezbijeđen novac za sanaciju klizišta u Svrakama

Klix.ba
Okončana je druga faza sanacije klizišta u Svrakama, a novac je u prethodnom periodu obezbijedila Općina Vogošća putem Ministarstva prostoronog uređenja FBiH u iznosu 441.330 KM za prvu fazu te putem Vlade KS u iznosu 400.000 KM za drugu fazu sanacije klizišta.

Izvođač radova je firma Grakop d.o.o. po projektnom rješenju Winer projekta d.o.o. a sve pod nadzorom koji vrši kantonalni Zavod za izgradnju. Završna faza je dovođenje ovog područja u stabilno stanje, a podrazumiijeva iznos od 700.000 KM koje je Općina Vogošća obezbijedila putem federalnog Fonda za poplavljena područja.

"Monitoring u narednih godinu dana će pokazati da je ovo područje dovedeno u stabilno stanje. Sanacija ovog klizišta je jasan pokazatelj sinergije svih nivoa vlasti od federalnog preko kantonalnog pa do lokalnog nivoa koji su zajedničkim snagama i sredstvima uspjeli realizovati ovako zahtjevan projekat. U narednom periodu će se pristupiti rješavanju problema stanovnika ovog područja kroz izgradnju stambenih objekata čija je procedura u toku ili na drugi način", saopćili su iz Općine Vogošća.