Traže da Hrvatska ispuni obaveze
1

Obespravljeni radnici održali protest pred Misijom UNHCR-a u Sarajevu

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Državljani BiH, koji su radili u Republici Hrvatskoj, održali su protest pred Misijom UNHCR-a u Sarajevu, tražeći pristup svojim pravima u susjednoj zemlji.

Udruženje bivših radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH pokušava omogućiti pristup stečenim pravima svim osobama koje su ova prava stekle dugogodišnjim boravkom u Hrvatskoj, gdje su prije rata imale svoje prebivalište i dom, nepokretnu i pokretnu imovinu ili stanarska prava, kao i stalno zaposlenje. Na protestima je istaknuto ono što je već poznato domaćoj i međunarodnoj javnosti, a to je da su velikoj grupi građana BiH, koji su prije rata imali prebivalište u Hrvatskoj, dugotrajno i nezakonito oduzeta stečena socijalna i ekonomska prava, koja su garantovana međunarodnim standardima o ljudskim pravima.

Okupljeni radnici su na protestima istakli zahtjeve misiji UNHCR-a. Zatražili su da Hrvatska prizna navedena prava ovim radnicima bez obzira na sadašnji status njihovog državljanstva, kao i da ta zemlja javno prizna da je nezakonitim otpuštanjima sa posla na osnovu nacionalne ili vjerske diskriminacije i u većem obimu prekršila odredbe tada važećeg radnog zakonodavstva Repbulike Hrvatske. Također, zatraženo je da Hrvatska preuzme obavezu da svim žrtvama diskriminacije, osobama koje su dobile otkaze po ovom osnovu, u razumnom roku isplati pravičnu novčanu naknadu.

"Hrvatska treba pravično i konačno riješiti status bivših nositelja stanarskih prava, a naročito stanarska prava bivših radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske, te osigurati pravičnu novčanu kompenzaciju za one radnike i invalide koji ne žele stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj. Nadalje, Hrvatska treba osigurati da se u razumnom roku i pravosnažno okončaju svi započeti sudski postupci koji se tiču povrata imovine, kao i naknade štete i obnove uništene i oštećene imovine, a to se naročito odnosi na postupke bivših radnika i invalida rada koji nemaju hrvatsko državljanstvo", navodi se u zahtjevima radnika upućenih prema Misiji UNHCR-a.

Radnici su istakli i kako je potrebno osigurati priznavanje sudskih presuda iz BiH o poništenju ugovora o zamjeni ili kupoprodaji nekretnina u ratnom periodu.

"Hrvatska je dužna osigurati i da siromašni radnici i invalidi rada sa bivšim prebivalištem u toj zemlji dobiju adekvatnu pravnu pomoć s ciljem zaštite njihovih prava", navedeno je u zahtjevima radnika prema Misiji UNHCR-a.