Ne mogu u penziju
17

Obespravljene radnice iz Banovića sutra idu na proteste ispred zgrade Vlade FBiH

A. K.
Radnice Borca iz Banovića tokom protesta u Tuzli (Foto: D. Z./Klix.ba)
Radnice Borca iz Banovića tokom protesta u Tuzli (Foto: D. Z./Klix.ba)
Grupa od 23 člana Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona sutra će se iz Tuzle zaputiti prema zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu gdje će putem protesta tražiti ostvarivanje prava za 13 bivših radnica Tvornice konfekcije Borac iz Banovića.

Trinaest bivših radnica banovićkog Borca godinama ne mogu ostvariti zakonom zagarantovano pravo za odlazak u penziju, jer im svi doprinosi nisu uplaćeni.

"Radnice su ispunile uslove za odlazak u penziju, ali zbog neuplaćenih doprinosa one to ne mogu ostvariti. Mi smo ranije zahtjeve za sastanak poslali premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću, ali odgovor nismo dobili. Zbog toga sada idemo na protest ispred zgrade Federalne vlade", rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Kopić nam je rekao da se ispred zgrade Vlade FBiH neće dugo zadržavati, ali će do ispunjenja zahtjeva ostati pet radnica.

"Uradit ćemo slično kao i 2017. godine kada smo uspjeli penzionisati 23 radnika", dodao je Kopić te naglasio da radnici sutra očekuju podršku bivših boraca.

Protest radnica u Tuzli nije urodio plodom (Foto: D. Z./Klix.ba)
Protest radnica u Tuzli nije urodio plodom (Foto: D. Z./Klix.ba)

U grupi od 13 radnica nalazi se i pet bivših zaposlenica banovićkog Borca za koje je ranije Vlada FBiH izmirila dug prema Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, a za ostala dugovanja prema kantonalnim institucijama trebala se pobrinuti Vlada TK.

Iznos dugovanja je okvirno 20.000 KM međutim Kantonalna vlada do danas se nije prihvatila obaveze, uz obrazloženje da je Borac preduzeće od federalnog značaja o čijim radnicima se treba brinuti Vlada FBiH, kao i da postoje mnoge firme čijim radnicima nije izmiren radni staž te da se ova procedura odvija u skladu s prioritetima koje nameće zakon.

"Prostaci i primitivci nam vode ovu državu, ali njima su bitnija auta od 70.000 maraka i uredi, od rješavanja egzistencijalnih pitanja građana", naglasio je predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Kopić je istakao da je protestno okupljanje najavljeno Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a bespravljeni radnici ispred zgrade Vlade FBiH stižu sutra oko 12:30 sati.