Posjeta ministra
0

Obećana pomoć povratnicima na Tjentištu

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović izjavio je jučer tokom posjete dolini Sutjeske da će njegovo ministarstvo nastojati iz budžeta za sljedeću godinu finansirati prioritetne projekte održivog povratka u naseljima na Tjentištu.

Obilazeći 26 sela na području Tjentišta, Halilović je obavio razgovore sa predstavnicima povratnika u selima Popov Most, Šadići, Ćurevo i Mrkalji, u kojima su ostvareni izvanredni rezultati na planu povratka, zahvaljujući prije svega angažiranju i entuzijazmu samih povratnika.

"Tokom razgovora sa povratnicima u ova sela fočanske općine, zajednički smo sačinili rang listu prioriteta, koje je potrebno realizirati kada je u pitanju održivi povratak. Za stanovnike ovih naselja, prije svega, potrebno je obnoviti putnu infrastrukturu, nabaviti poljoprivredne i mašine za preradu voća, izgraditi objekte za razvoj stočarstva, ali i pomoći u realizaciji ostalih elemenata održivosti povratka", kazao je ministar Halilović.

Prema njegovim riječima, povratnici su pokazali posebno interesovanje za obnovu Nacionalnog parka Sutjeska.

"Povratnici su pokrenuli inicijativu da ovaj, nesvakidašnji dar prirode, turistička baza u kojoj raste endemsko bilje, ponovno postane briga relevantnih institucija državnog karaktera. Vraćanje turističke funkcije Nacionalnom parku Sutjeska omogućilo bi zapošljavanje više stotina radnika", ustvrdio je ministar Halilović.

On je odao priznanje povratnicima na ovom području koji su postigli nesvakidašnje rezultate i to svojim sredstvima, radom i entuzijazmom.

"Moramo vam odati priznanje za obnovu porušenih kuća, infrastrukture, uređenje imanja, obnovu dvije porušene džamije", kazao je ministar Halilović na kraju posjete povratničkim naseljima u fočanskoj općini.