{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obavljene rasprave o više nacrta zakona

F
3.7.2008. u 16:28
0
0
Obavljene rasprave o više nacrta zakona
0
Obavljene rasprave o više nacrta zakona
Dom naroda Parlamenta FBiH danas je obavio raspravu i o Nacrtu zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.
Nacrt zakona polazi od toga da se organizacija i funkcioniranje zaštite od požara i vatrogastvo zasnivaju na principima sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od svih vrsta prirodnih i drugih nesreća i u okviru organizacije vlasti u Federaciji BiH.

Predviđena rješenja osiguravaju da zaštita od požara i vatrogastvo budu sastavni dio postojeće strukture sistema zaštite i spašavanja koja se, direktno i bez posrednika, može koristiti i za te potrebe, posebno vatrogastva.

S obzirom na funkcionalnu povezanost zaštite od požara (preventiva) i vatrogastva (represiva), Nacrtom zakona regulisani su zajednički elementi obje oblasti, a kao samostalna pitanja, i njihove osobenosti.

Također, obavljena je rasprava o Nacrtu zakona o lizingu. Pri obrazloženju ovog zakonskog rješenja istaknut je dinamičan rast ove djelatnosti, te da je forma lizinga spas za mala i srednja preduzeća.

Delegati Doma naroda obavili su raspravu i o Nacrtu zakona o obrtu i sličnim djelatnostima, te o Nacrtu zakona o poticaju razvoja male privrede.

Nakon što je 2003. godine stupio na snagu sadašnji Zakon o obrtu, prestala je primjena Zakona o samostalnom gospodarenju kojim su bile definirane sve gospodarske djelatnosti kojima se fizička osoba može baviti.

Donošenjem zakona iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma, te su djelatnosti izdvojene iz Zakona o samostalnom gospodarenju, dok su u oblasti obrta ostale sve obrtničke, ali i djelatnosti koje s obrtom nemaju ničeg zajedničkog, a nisu definirane niti jednim drugim zakonom.

Njime se obrt definira kao samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i registriranih gospodarskih djelatnosti fizičkih osoba u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju.

Razmatran je i Nacrt zakona o psihološkoj djelatnosti čiji je predlagač Aida Čikić, poslanik u Predstavničkom domu. Onim zakonskim rješenjem koje je jednoglasno prihvatio Predstavnički dom, reguliše se ko i kako može obaljati psihološku djelatnost, a predlaže i uspostava odgovarajuće komore koja bi među ostalim vršila edukaciju psihloga. U raspravi je potavljeno pitanje cilja, te ustavnog osnova za donošenje ovog zakona.

U toku je rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

Izjašnjavanje o predloženim nacrtima zakona očekuje se iza 15 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: