PSBiH
0

Obavljena rasprava o Zakonu o sudu i tužilaštvu BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu obavio raspravu o principima (prvo čitanje) Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, kojima se definira mandat međunarodnih sudija i tužilaca.

U decembru 2009. ističe prijelazni petogodišnji mandat tokom kojeg su međunarodne sudije i tužioci postupali pred Sudom i Tužilaštvom BiH. Međutim, uslijedile su inicijative za produžetak ovog prijelaznog perioda i ostanak međunarodnih sudija i tužilaca i nakon 2009.

Predloženim izmjenama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija u prijelaznom periodu do 31. decembra 2012. u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Definirano je da međunarodni sudija može učestvovati u radu na započetom predmetu Odjela I Krivičnog odjeljenja samo ako je rad na tom predmetu započeo prije stupanja na snagu ovog zakona.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH bit će omogućeno produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjelu za ratne zločine nakon 31. decembra 2009. Ovaj prijelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona je utvrđeno da međunarodni tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca niti obavljati dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nedavno je podržala principe predloženih zakona.

Prije početka rasprave, poslanicima se obratio ministar pravde BiH Bariša Čolak, obrazloživši predložena zakonska rješenja.

Kazao je da je jako teško bilo doći do suglasja u Vijeću ministara BiH. Također, dodao je, i u javnosti su se iskristalizirala dva stajališta koja su međusobno suprotstavljena.

“Jedno je bilo da je nužno da međunarodni suci i tužitelji ostanu u sadašnjem mandatu potpuno, bez bilo kakve promjene. Drugo je opet bilo potpuno oprečno, da nema više nikakvoga smisla da međunarodni suci i tužitelji rade poslije isteka ove godine nego da se nastavi sa sucima i tužiteljima isključivo iz BiH”, kazao je ministar Čolak.

Oprečna mišljenja o predloženim zakonima čula su se i tokom diskusije poslanika. Dok su poslanici iz RS uglavnom isticali da je vrijeme za odlazak međunarodnih sudija i tužilaca, većina poslanika iz Federacije BiH smatra da trebaju ostati te da ne treba reducirati njihov mandat.

Neki od poslanika su kazali da se prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca mora zadržati u većoj mjeri nego što to predlažu ovi zakoni.

U prilog mišljenju da međunarodne sudije i tužioci trebaju ostati rečeno je i to da se domaće sudije i tužioci ne mogu nositi s izazovima koji se postavljaju pred Sud i Tužilaštvo BiH te da se domaće sudije i tužioci suočavaju s različitim pritiscima.

Čulo se i mišljenje da bi eventualno reduciranje uloge međunarodnih sudija i tužilaca onemogućilo ispravan i ubrzan rad na predmetima koji su u toku, posebno kada se radi o pitanju ratnih zločina.

Neki od onih koji su protiv ostanka međunarodnih predstavnika u Sudu i Tužilaštvu BiH isticali su da “mi imamo sposobne ljude koji mogu raditi u njihovim zemljama”, da je vrlo mala produktivnost “stranaca” te da treba dati mogućnost domaćim ljudima da pokažu da znaju raditi.

Nakon obavljene rasprave, data je jednosatna pauza, a izjašnjavanje o predloženim zakonima bit će nakon što poslanici završe raspravu o svim tačkama dnevnog reda.