PSBiH
0

Obavljena rasprava o revizorskim izvještajima za 2007.

FENA
Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH su na današnjoj zajedničkoj sjednici u Sarajevu obavili raspravu o izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH o obavljenoj reviziji finansijskog poslovanja institucija BiH za 2007.

Revizorski izvještaj s "pozitivnim mišljenjem" dobilo je 11 državnih institucija, dok su ostale dobile "mišljenje s rezervom".

Predsjedavajući komisija za finansije i budžet Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sadik Bahtić i Dušanka Majkić prezentirali su izvještaje tih komisija koje su razmotrile sve revizorske izvještaje za 2007. te predložile određene zaključke.

S obzirom na veliki broj zaključaka koje su predložile nadležne parlamentarne komisije i zaključke predložene tokom diskusije, na kraju sjednice je dogovoreno da komisije još jednom razmotre sve predložene zaključke te ih dostave domovima na izjašnjavanje.

Među zaključcima koje su predložile nadležne komisije jest i taj kojim bi se zadužilo Vijeće ministara da razmotri revizorske izvještaje za 2007., da utvrdi praksu redovnog razmatranja revizorskih izvještaja i ključnih preporuka revizije koje su u njegovoj nadležnosti i da ustanovi obavezu utvrđivanja diciplinske odgovornosti u institucijama BiH za ponavljanje nalaza revizije.

Također je predloženo i da se zaduži Vijeće ministara BiH da dostavi parlamentu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH ili prijedlog novog zakona o javnim nabavkama, s obzirom na to da se veliki dio nalaza revizije odnosi upravo na kompleksnost i slabu primjenjivost pojedinih odredbi ovog zakona.

Poslanici su tokom diskusije ukazali i na potrebu revizije učinka, ističući da će se revizija morati početi baviti i ovim aspektom kontrole.

Bitno je, kako je rečeno, da se uz reviziju finansijskog poslovanja ima i revizija učinka - šta je urađeno od onoga što se očekivalo i kako su trošena sredstva.

Ukazano je i na to da među 11 institucija koje su dobile pozitivno mišljenje nema nijednog ministarstva, kao i na to da Vijeće ministara nije razmatralo revizorske izvještaje.

Čulo se i mišljenje da je evidentno da su najvažnije institucije posao radile s ozbiljnim primjedbama Ureda za reviziju.