PSBiH
0

Obavljena rasprava o principima više zakonskih prijedloga

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici obavio raspravu o principima Prijedloga zakona o zrakoplovstvu BiH kojim se uređuju uvjeti za bezbijedan promet u zračnom prostoru BiH.

S obzirom na to da je Zakon o civilnom zrakoplovstvu potrebno u potupnosti uskladiti s određenim propisima Evropske unije, te da je potrebno izvršiti formalno razdvajanje funkcija pružanja usluga u zračnoj plovidbi i funkcija regulatorne vlasti, predlaže se donošenje novog propisa.

Obavljena je rasprava i o principima Prijedloga zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, kojim se osniva ova agencija i uređuje djelokrug njenog rada.

Predstavnički dom obavio je raspravu o principima Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH. Predloženom dopunom od obaveze plaćanja RTV takse oslobađaju se domaćinstva-vlasnici prijemnika, čiji je najmanje jedan član domaćinstva osoba koja je trajno izgubila vid, što se dokazuje na osnovu potvrde koju izdaju nadležna tijela za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja.

Obavljena je rasprava i o principima Prijedloga zakona o fiskalnim kasama, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Jozo Križanović.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, njegovim provođenjem omogućio bi se efikasan i objektivan uvid u promet proizvoda, značajno suzbila siva ekonomija i olakšao rad poreskim službama.

Razmatran je i zahtjev poslanika Sadika Bahtića da se Prijedlog zakona o državnoj imovini BiH razmatra po skraćenoj proceduri.

Poslanici su obavili raspravu i o Rezoluciji Evropskog parlamenta o BiH, usvojenoj na plenarnoj sjednici u oktobru ove godine u Strazburu.

Nakon okončanja rasprave o svim tačkama dnevnog reda, poslanici će se izjasniti o svakoj od njih.