PSBiH
0

Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o obligacionim odnosima

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o obligacionim odnosima, čije je donošenje planirano Akcionim planom za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo.

Prijedlogom zakona na jedinstven način bit će regulirani obligacioni odnosi u BiH.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak je, obraćajući se poslanicima, kazao da se ovim zakonom uređuju vrlo bitni odnosi u našem društvu, slobodno kretanje robe, ljudi, kapitala na čitavom prostoru BiH.

“Osim toga, prema Akcionom planu za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH kao prioritet predviđa se donošenje zakona o obligacionim odnosima”, kazao je ministar Čolak.

Napomenuo je da sada u BiH postoje dva zakona koja se primjenjuju na entitetskoj razini - u FBiH i u RS-u.

“To su zakoni koji su preuzeti od bivše nam zajedničke države SFRJ, ali oni se umnogome razlikuju”, kazao je Čolak, dodajući da je prilikom izrade ovog zakona korišten stari zakon, zakon SFRJ koji je donesen 1978. godine.

Istaknuo je da je Prijedlog zakona o obligacionim odnosima veoma opsežan i sadrži 1.265 članova, te da je ovo jedan od najvažnijih zakona, barem kad se tiče resora kojem je on na čelu.

Ministar Čolak je napomenuo da su dobili pozitivno mišljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Federalnog ministarstva pravde, a da se Ministarstvo pravde RS-a nije izjasnilo, jer su rekli “da nije donesena odluka o prijenosu nadležnosti”.

“Zbog korektnosti, to moram istaknuti i još jedanput, podsjećam da je naša obaveza, imajući u vidu Evropsko partnerstvo, da na razini BiH donesemo ovaj zakon”, kazao je ministar Čolak.

Poslanici iz Federacije uglavnom su isticali važnost donošenja ovog zakona, dok je predsjedavajući Doma Milorad Živković istaknuo da su radne grupe na entitetskom nivu u najvećoj mjeri usaglasile ovaj zakon te da mu nije jasno šta je navelo Ministarstvo pravde BiH da uputi u parlamentarnu proceduru ovaj zakon.

Poslanik Šefik Džaferović je istaknuo da je predloženi zakon u potpunosti u skladu s Ustavom BiH te da je njegovo donošenje i obaveza države BiH iz Evropskog partnerstva, a Remzija Kadrić je također ustvrdio da je ovo izvorna nadležnost države.