Predstavnički dom PS BiH
0

Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu obavio raspravu o Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, s mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

Ovim zakonom uređuje se način i uvjeti pod kojim se obavlja kretanje oružja i vojne opreme unutar BiH, tijela mjerodavna za izdavanje odobrenja za kretanje naoružanja, podnošenje zahtjeva, sadržaj odobrenja, nadzor i kontrola nad kretanjem naoružanja i evidencije.

Donošenjem ovog zakona omogućit će se Bosni i Hercegovini da preuzme nadležnost u ovoj oblasti od EUFOR-a.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost dostavila je negativno mišljenje o ovom zakonskom prijedlogu.

Neki od poslanika iz RS-a su se tokom rasprave usprotivili donošenju ovog zakona, ističući da se radi o prijenosu nadležnosti s entiteta na državu. Također su podsjetili da je ovaj zakonski prijedlog u Vijeću ministara donesen preglasavanjem ministara iz srpskog naroda, naglašavajući da se ne može od njih očekivati da daju podršku nekom projektu ako su njihovi ministri preglasani.

Tokom diskusije se čuo i prijedlog da se zakon ponovno proslijedi Vijeću ministara BiH zajedno s prijedlogom koji je dostavilo nekoliko međunarodnih organizacija, a kojim bi se korigirao predloženi tekst.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, s mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.