PSBiH
0

Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici obavio raspravu o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH.

Predloženom dopunom predviđa se bescarinski uvoz 50.000 tona sirovog šećera za preradu u BiH, zbog potrebe da se domaćim proizvođačima osiguraju približno isti uvjeti privređivanja, kao oni koje imaju proizvođači šećera u zemljama potpisnicama CEFTA-e.

Poslanici su, tokom diskusije, iznosili različita mišljenja - jedni su podržavali prijedlog Vijeća ministara BiH, dok su drugi isticali da se radi o parcijalnom pristupu rješavanju problema domaće proizvodnje.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma podržala je prije dva dana predloženu dopunu, uz zaključak da Vijeće ministara BiH u roku od 15 dana dostavi prijedloge novih izmjena i dopuna na bazi iskazanih potreba privrede.

Vršilac dužnosti predsjedavajućeg komisije Slavko Jovičić je, između ostalog, kazao da je članovima Komisije dostavljeno još oko 50 zahtjeva za bescarinski uvoz sirovina i repromaterijala iz oblasti tekstilne, kožne, te metaloprerađivačke industrije, koji nisu proceduralno mogli biti obrađeni do današnje sjednice.

Neki od poslanika su kazali da neće podržati predloženu dopunu ukoliko ne bude produžena amandmanska faza u kojoj će biti uvažene sugestije i zahtjevi bh. privrednika.