PSBiH
0

Obavljena rasprava o prijedlogu zakona o akcizama u BiH

FENA
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH obavili su danas raspravu o Prijedlogu zakona o akcizama u BiH predlagača Vijeća ministara BiH.

Akcizno oporezivanje odnosi se na naftu i naftne derivate, cigarete i duhanske proizvode, kafu te alkohol i alkoholna pića.

Donošenjem ovog zakona doći će do povećanja prihoda na godišnjem nivou za oko 170 miliona KM. To se najvećim dijelom odnosi na prihode od akciza na cigarete i ostale duhanske proizvode, čiji se model oporezivanja u cijelosti usklađuje s relevantnim direktivama Evropske unije, stav je Vijeća ministara.

Ovim zakonom vrši se i korekcija i predviđaju stope akciza za alkohol i alkoholne napitke od osam KM po litru apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, čime se i dalje podržavaju domaći proizvođači za povećanje proizvodnje tradicionalnih napitaka u odnosu na napitke proizvedene na bazi etilalkohola. Praktično, visina akciza na alkohol i alkoholne napitke neće biti povećana u odnosu na sadašnja zakonska rješenja jer su one gotovo u cijelosti harmonizirane u odnosu na zemlje okruženja.

Istovremeno, Prijedlogom zakona uvodi se pravo povrata akciza za loživo ulje koje se koristi za grijanje, medicinski alkohol i alkohol kao reprodukcijski materijal za proizvodnju lijekova.

Poslanik Šemsudin Mehmedović istakao je da je "onaj koji je pravio prijedlog ovog zakona stavio u nepovoljan položaj hemijsku industriju u odnosu na uvoznike alkoholnih pića".

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković upozorio je da će uvećane akcize na domaće duhanske proizvode dovesti do neravnopravnog položaja domaćih proizvođača u odnosu na strane proizvođače.

Prijedlog zakona donosi novi model oporezivanja duhanskih proizvoda, i to tako što će uvesti proporcionalnu stopu u visini od 42 posto na maloprodajnu cijenu cigareta i posebnu akcizu koja iznosi 7,50 KM za 1000 cigareta, odnosno 0,15 KM po kutiji cigareta.

Prijedlog zakona o akcizama dovest će i do promjena u akcizama za autoputove.

Ranijim zakonskim propisima akciza za autoputove iznosila je 0,15 KM/l goriva, tako da će ubuduće ukupna akciza za autoputove i njihovu izgradnju iznositi 0,25 KM/l goriva.